Vooruitblik: Wat gaat 2014 ons brengen?

2013 heeft ons veel mooie dingen gebracht maar in veel opzichten voelde het een beetje als een bruggetje naar iets beters. Een soort overgangsperiode waarin niet veel baanbrekende zaken uitkwamen, maar wel vaak een start gemaakt werd.

Vooruitblik: Wat gaat 2014 ons brengen?

GSMacties.nl 2013

Het vorige artikel gemist? Check dan hier de mooiste innovaties van 2013!

In 2013 zagen we optische beeldstabilisatie doorbreken, we zagen de eerste flexibele accu, de eerste gebogen smartphones, de populariteit van smartwatches die snel steeg en nog veel meer zaken. Allemaal leuk en aardig natuurlijk maar wij willen natuurlijk ook wel weten wat 2014 ons gaat brengen!

2014 - Flexibele smartphones

Courtesy Dinard da Mata

De eerste flexibele telefoon – De eerste gebogen smartphones kwamen dit jaar uit maar wij denken dat volgende jaar de eerste flexibele telefoon uit gaat komen. LG zou er naar verluid al aan werken. De LG G Flex 2 zou tot een hoek van 90 graden gebogen kunnen worden, wat een flinke stap vooruit is ten opzichte van de LG G Flex. Wel denken we dat het toestel pas ergens eind 2014 uit zal komen omdat het nog niet (volledig) mogelijk is om de interne hardware buigbaar te maken. Na de release verwachten we daarnaast nog wel wat kinderziektes.

2014 - Smartwatch

HD3 Slyde

De smartwatch wordt niet populair – Smartwatches bestaan al een tijdje maar zijn niet echt populair bij de massa. Samsung hoopte met de Galaxy Gear de massa aan te spreken maar dat lukte niet. Er wordt naar alle waarschijnlijkheid gewerkt aan de Galaxy Gear 2 maar wij gaan er niet van uit dat die wel populair wordt. Ergens na de zomer in 2014 zal Apple waarschijnlijk met de iWatch komen maar wij denken dat ook Apple de smartwatch niet aan de man kan brengen. Te duur, te veel restricties en te weinig mogelijkheden. Eigenlijk hetzelfde verhaal als bij de Galaxy Gear.

2014 - ScannerMeer scanners – De iPhone 5S maakte de vingerafdrukscanner populair en volgens geruchten gaat de Galaxy S5 een irisscanner bevatten. 2014 wordt het jaar van de scanner en veel high-end smartphones zullen dan ook een scanner bevatten.

2014 - Connector

Foto door Randy Chiu

De introductie van een nieuwe USB-kabel – Apple heeft met de Lighting-connector een aansluiting die geen boven- of onderkant heeft en die je dus niet verkeerd in je telefoon kunt steken. Wij denken dat er in 2014 een nieuwe USB-kabel geïntroduceerd wordt die een zelfde eigenschap heeft. Geen boven- of onderkant en dus geen gedoe meer met een kabeltje fout in een telefoon prikken. Deze kabel zal dan ook kandidaat worden voor de universele smartphone-kabel die in 2017 ingevoerd gaat worden.

2014 - Galaxy S5Samsung introduceert aluminium telefoon met nieuw design – Of het nou de Galaxy S5 wordt of een model uit de nieuwe F-serie durven we niet te zeggen, maar Samsung wil af van het plastic imago en gaat voor aluminium in 2014. Een nieuw design, nieuw materiaal, premium design en vol met de nieuwste snufjes. Waarschijnlijk wel voor een behoorlijke prijs maar dan krijg je ook wat! Misschien dat Samsung een normale kunststof Galaxy S5 uitbrengt en een aluminium versie met de naam Galaxy F1.

2014 - iPhone 6Apple komt niet met een nieuw iPhone-design – Apple komt met twee modellen: een 4,5 inch iPhone 6 en een 4 inch iPhone 6C maar niet met een nieuw design. Het zal iets afwijken van de huidige iPhone 5S maar in grote lijnen zal het hetzelfde zijn. Dat laatste zal overigens een beetje de trend van Apple zijn in 2014. Alles in grote lijnen hetzelfde. Hier en daar wat kleine veranderingen, maar meer ook niet. En hier komt een hele gok, maar wij denken dat Apple voor het eerst sinds de introductie van de iPhone geen verkooprecord gaat verbreken.

2014 wordt redelijk saai – Net als 2013 wordt 2014 een overgangsperiode. We zitten nu in een fase waarin niet veel spannends gebeurd en alles gaat heel geleidelijk. Die fase zal doorzetten in 2014. Er zullen wel wat nieuwe zaken uitkomen zoals hierboven beschreven maar dat zal in veel gevallen nog redelijk experimenteel zijn. Het wordt waarschijnlijk weer een jaar met voornamelijk aankondigingen van nieuwe technologie waarna een geleidelijke uitrol volgt.


Tags: , , , , , , , , , , , ,