Apple vs Samsung in de smartwatch-strijd

Eigenlijk moet het niet gekker worden. Van zowel Samsung als Apple zijn er smartwatch-geruchten verschenen en van beide bedrijven wordt verwacht dat ze de strijd met elkaar aan gaan. Maar is dat wel het geval?

Heb jij een SmartWatch nodig?

Concept smartwatchJe zult niemand horen zeggen: “ik mis nog wat bij mij smartphone! Was er maar een apparaat dat met mijn smartphone kan communiceren zodat ik mijn smartphone niet meer uit mijn broekzak hoef te halen.” In zeker zin wordt er dus door diverse bedrijven een oplossing geboden voor een probleem dat niet bestaat. Sterker nog: de smartwatch bestaat al best een tijdje maar is nooit een commercieel succes geweest. Dus hoe gaan Apple en Samsung met elkaar de strijd aan? Hoe breng je een product op de markt, een product dat een antwoord is op een vraag die nog niet gesteld is.

Samsung

De Galaxy Gear zal draaien op Android met daaroverheen een aparte schil van Samsung. Er kunnen apps als Twitter en Facebook op geïnstalleerd worden, maar dan wel via de app-store van Samsung zelf. Het toestel zal uiteraard communiceren met je smartphone en kan zo gebruikt worden om mee te bellen, op te internetten, e-mail te checken en social media in de gaten te houden. Berichten die je opent op de Galaxy Gear zouden automatisch geopend worden op je smartphone wanneer je die tevoorschijn haalt. Om energie te besparen zou het scherm van de Galaxy Gear alleen maar geactiveerd worden wanneer je het horloge in de buurt van je gezicht houdt. Hoe dat precies gaat werken is niet bekend.

Naast gebruik als extensie van je smartphone zal de Galaxy Gear ook gebruikt kunnen worden als fitness-accessoire. Zo zou het apparaat een aantal sensoren aan boord hebben waardoor je het kunt gebruiken tijdens het fitnessen/sporten.

Samsung kondigt de Galaxy Gear mogelijk volgende maand aan.

Apple

Er is bar weinig bekend over de ‘iWatch‘ zoals de smartwatch van Apple genoemd wordt. Apple zou zo’n 100 werknemers op de ontwikkeling van het apparaat gezet hebben en er wordt mogelijk gebruikgemaakt van gebogen glas van Corning (bekend van Gorilla Glass). Logischerwijs kan aangenomen worden dat de iWatch zo’n beetje hetzelfde doet als de Galaxy Gear van Samsung en dat het een extensie wordt van de iPhone. Uiteraard zal de iWatch ook wat sensoren aan boord hebben om een aantal zaken in de gaten te houden.

Heel misschien wordt de iWatch aangekondigd op 10 september, als de iPhone 5S en mogelijk de iPhone 5C aangekondigd worden.

Hoe wordt de SmartWatch aan de man gebracht?

Het komt er dus op neer dat beide bedrijven, als we de geruchten mogen geloven, met een soortgelijk product op de markt komen. Het idee van de smartwatch is leuk maar gaat het wel werken met de huidige technieken? Een accu zal niet groot kunnen zijn en met alle hardware aan boord zal die accu vrij snel leeg zijn. Je kunt niet snel even de tijd checken zonder het scherm te moeten activeren dus is minder handig dan een normaal horloge.

Daar komt nog bij dat navigatie op zo’n klein schermpje goed aangepakt moet worden om het handig te houden. Je wilt voldoende informatie weergeven maar je moet ook makkelijk kunnen wisselen tussen vensters en apps. Het laatste puntje is de prijs, want om een succes te zijn mag de prijs niet te hoog zijn. Consumenten betalen al de hoofdprijs voor een high-end smartphone en kopen er dan niet zomaar een accessoire bij van 200+ euro. Het is dus even afwachten wat Samsung en Apple gaan doen met al deze zaken en hoe ze het product neer gaan zetten qua marketing.

Ook is het de vraag wat merken als Sony, HTC, LG en Nokia gaan doen. Sony heeft bijvoorbeeld al een smartwatch op de markt, eentje die eveneens kan communiceren met je smartphone. De prijs van de Sony SmartWatch ligt rond de 90 euro. De Sony SmartWatch 2 verschijnt in september voor een prijs van 159 euro. Het product bestaat dus al, maar grote kans dat je dat niet eens wist.


Tags: , , , ,