Slimme horloges en brillen dé gadget van 2013?

Momenteel zie je steeds vaker berichten verschijnen over slimme brillen en slimme horloges die als aanvulling moeten gaan dienen voor de smartphones. Onder andere Samsung, Apple (iPhone Watch) en Sony zijn er al mee bezig. Zijn het dé gadgets van 2013?

Slimme apparaten de nieuwste hype

iWrist

Deze iPhone Watch is een concept gemaakt door Yrving Torrealba en laat zien hoe een mogelijke Apple Watch er wellicht uit kan zien

Als we de vele berichten moeten geloven worden slimme gadgets hét ding dit jaar. Vooral slimme horloges en slimme brillen zouden het helemaal moeten gaan maken. Apple is bezig met haar iPhone Watch, Sony is ermee bezig, Samsung is ermee bezig en er zijn vast wel meer merken die er ijverig aan werken. Van het slimme horloge en de slimme bril zien we het horloge de meeste kans van slagen hebben. Veel mensen dragen al een horloge en er zijn een aantal mensen die niet constant een bril op willen hebben. Maar wordt dit nu echt hét hebbedingetje van dit jaar of is het een hype die vanzelf weer overwaait? Een aantal bedrijven was er ook heilig van overtuigd dat 3D-schermen helemaal je van het zouden worden, maar dat is ook vies tegengevallen op de lange termijn.

Hoe zit het met de huidige slimme horloges?

Pebble & LiveViewSlimme horloges zijn er al even. Zo zijn er onder andere de Sony Ericsson LiveView 2 en de Pebble, beide met een prijs van rond de 100 euro. Een nieuw product is het dus zeker niet. De LiveView 2 maakt gebruik van een 1,3 inch schermpje met een resolutie van 128×128 pixels en gaat op een lading enkele dagen mee wanneer hij ’s avonds uit staat. De Pebble maakt gebruik van een e-paper scherm met een resolutie van 144×168 pixels. De e-paper technologie zorgt ervoor dat je scherm altijd aan blijft staan en de enige keer dat het scherm stroom verbruikt is als het vernieuwd wordt. Hierdoor gaat de batterij van de Pebble langer dan een week mee. Ze houden het allebei dus wel even vol, maar ze hebben ook hun tekortkomingen. Zo zijn ze (vergeleken met een normaal horloge) nog vrij ‘lomp’, hebben ze een groot ‘nerd’-gehalte en is de batterijduur niet te vergelijken met dat van een normaal horloge. Ook zijn de schermpjes nog altijd vrij klein en is de resolutie redelijk laag.

Wat moet de nieuwe generatie slimme horloges bieden?

Concept smartwatchEen nieuwe generatie slimme horloges moet een wat groter scherm hebben, een hogere resolutie en minder ‘lomp’ en ‘nerdy’ ogen als het de massa aan moet spreken. De batterij laten we even voor wat het is, maar minimaal twee dagen moet wel mogelijk zijn. Wij vragen ons dan af: zijn die eisen realistisch? Een groter scherm is niet mogelijk zonder flexibele, buigbare schermen en die technologie is nog niet op de markt verschenen.

Ook moet zo’n horloge stijlvol en trendy ogen, maar er moet ook een hoop hardware in zo’n apparaatje gestopt worden. Een moederbord, processor, geheugen, aansturing voor het scherm, misschien een audio-ingang, een microfoon en natuurlijk de accu. Het horloge zal dus sowieso vrij groot worden vergeleken met sommige normale horloges en dat moet je als consument maar net willen. Naast de problemen met de hardware is er ook nog het probleem met pottenkijkers en een schermpje dat niet altijd aan staat. Dat iemand de tijd afleest op je slimme horloge is natuurlijk niet erg, maar je kunt ook meekijken wanneer iemand een berichtje binnenkrijgt bijvoorbeeld. En behalve e-paper is er geen enkele schermtechnologie die het toestaat dat je scherm constant aan staat zonder dat het de batterij enorm leegtrekt. Dit betekent dat je het scherm van je horloge soms uit moet zetten, iets dat niet iedereen handig zal vinden.

Slimme apparaten: leuke hebbedingetje of tijdelijke hype?

Voor nu zien wij slimme apparaten meer als leuke gadgets voor erbij. Nog niet echt voor de massa maar meer voor een kleine groep fanatiekelingen (de ‘early adapters’), zeker als de prijs 100+ euro is. Om voor de massa aantrekkelijk te worden moet de technologie verder gevorderd zijn en de prijs flink zakken. Door middel van een buigbaar scherm kan de bediening makkelijker worden en met een hogere resolutie oogt alles haarscherp. Daarnaast is het niet erg handig als de batterij elke dag of om de paar dagen opgeladen moet worden, of dat je opeens midden op de dag met een lege batterij zit omdat je vergeten bent op te laden. De ontwikkelingen op het gebied van slimme apparatuur juichen wij alleen maar toe en we zien dergelijke producten ook zeker hun weg vinden naar de massa, maar nog niet dit jaar. Daarvoor is de techniek nog niet ver genoeg. Maar misschien dat we over een paar jaar allemaal met slimme horloges over straat lopen!

Bron: Pebble, Yankodesign & Sony


Tags: , , , , ,