Vergelijk de toppers: iPhone 5, Galaxy S3, One X en Lumia 920

Wanneer een fabrikant een nieuwe toptelefoon uitbrengt wordt die altijd direct vergeleken met andere toppers. Nu Apple de iPhone 5 heeft aangekondigd is het tijd voor een vergelijking met de Samsung Galaxy S3, HTC One X en Nokia Lumia 920!

Update: iPhone 5 nu te bestellen, klik hier voor alle prijzen!

De iPhone 5 tegen de Galaxy S3, One X en Lumia 920

De iPhone 5 zal vanaf 21 september in Nederland te bestellen zijn en is vanaf 28 september daadwerkelijk leverbaar, maar we hebben al genoeg vergelijkingsmateriaal voor een strijd der titanen. Volgens Apple is de iPhone 5 een enorme stap vooruit, de Galaxy S3 is uitgeroepen tot smartphone van het jaar, de One X is het paradepaardje van HTC en de Lumia 920 combineert stijl met indrukwekkende features. Een mooie competitie dus en een enorm felle strijd! Let’s get ready to rumble!

Weet jij nu al dat de iPhone 5 voor jou een winnaar is? Schrijf je in voor de iPhone 5 alert en ontvang direct een mail zodra je kunt bestellen!

Ronde 1 – Design

iPhone 5 - Galaxy S3 - One X - Lumia 920Over design valt te twisten en het is haast onmogelijk om in deze categorie objectief te werk te gaan. De een vindt de Samsung Galaxy S3 een pareltje, de ander vindt hem spuuglelijk. De een zweert bij het design van de Lumia 920, de ander vindt de iPhone 5 helemaal geweldig. Welke keuze we ook maken, het is slechts de keuze van onze redactie. Van de vier vinden wij dat Nokia het meest ‘durft’ en dan kijken we vooral naar de felle kleuren. Je kunt het enorm lelijk vinden of oogstrelend mooi, maar het valt hoe dan ook op en de keuze voor felle kleuren zie je nauwelijks in de voornamelijk zwart-witte smartphonewereld. Hoewel Samsung met de blauwe Galaxy S3 en de aangekondigde andere Samsung Galaxy S3 kleuren hierin ook wat meer lef toont. De overige merken tonen op het vlak van design dus geen ‘ballen’ en blijven grotendeels bij het conventionele hangen. Geen winnaar en geen verliezer, maar wel een shout-out naar Nokia vanwege het tonen van lef.

Ronde 2 – Specificaties

Waar design bijna niet te beoordelen is, zit dat met specificaties wel even wat anders. Specificaties staan vast en kunnen makkelijk met elkaar vergeleken worden. Het is wel jammer dat de snelheid van de processor van de iPhone 5 nog niet bekend is.

iPhone 5 Galaxy S3 One X Lumia 920
Apple A6 – ???GHz Exynos 4412 Quad-core 1.4GHz Nvidia Tegra 3 Quad-core 1.5GHz Snapdragon S4 Dual-core 1.5GHz
4 inch – 1136×640 4,8 inch – 1280×720 4,7 inch – 1280×720 4,5 inch – 1280×768
1GB RAM 1GB RAM 1GB RAM 1GB RAM
16/32/64GB 16/32/64GB 32GB 32GB
Geen MicroSD MicroSD tot 32GB Geen MicroSD Geen MicroSD
3G, 4G, WiFi a/b/g/n, BT4.0, USB 3G, WiFi a/b/g/n, BT4.0, USB, NFC 3G, WiFi a/b/g/n, BT4.0, USB, NFC 3G, WiFi a/b/g/n, BT3.1, USB, NFC

Vergelijk alle specificaties van deze telefoons

Het is lastig om hier een winnaar uit te kiezen. De Galaxy S3 heeft qua specificaties het meeste in huis (snelle processor, uitbreidbaar geheugen, Near Field Communication) en het is een van de snelste smartphones van het moment. De Nokia Lumia 920 heeft dan weer het beste scherm. Volgens Nokia het meest heldere en snelle scherm ooit in een smartphone en van de vier heeft de Lumia 920 de hoogste resolutie. De iPhone 5 stelt hierin het meeste teleur. Met 4 inch is niks mis, maar de resolutie is lager dan we hadden verwacht, zeker wanneer je naar het resolutiegeweld van de iPad 3 kijkt.

Ronde 3 – Features

iPhone 5 - Galaxy S3 - One X - Lumia 920 - featuresFeatures zijn wat makkelijker te beoordelen. Welke features zetten de toestellen echt los van de concurrentie? De iPhone 5 heeft als grote knaller uiteraard Siri, die nu geüpdatet is. Aan de update hebben wij in Nederland nu echter nog niks want bijna geen van de nieuwe functies werken hier. Een behoorlijke misser dus als je het ons vraagt. Een optie als Passbook is wel een leuke toevoeging, maar we moeten nog afwachten in hoeverre dat hier te gebruiken is. Om eerlijk te zijn valt de iPhone 5 qua nieuwe features een beetje tegen en het lijkt vooral gericht te zijn op de Verenigde Staten. De HTC One X heeft uiteraard Sense en Beats aan boord, maar het is persoonlijk of je het wat vindt of niet. De Galaxy S3 heeft S-Voice en Smart Stay als grote features. Vooral Smart Stay is een mooie functie die ervoor zorgt dat je scherm niet uit gaat wanneer je iets aan het lezen bent. De Nokia Lumia 920 heeft als belangrijkste features uiteraard de PureView technologie (daarover later meer) en het draadloos opladen. Ook draadloos muziek afspelen en de speciale schermtechnologie zijn erg mooie features van de Lumia 920.

Ronde 4 – Camera

iPhone 5 - Galaxy S3 - One X - Lumia 920 - cameraHierover kunnen we kort zijn. In een bericht van een paar dagen terug heeft de Lumia 920 (met software die nog niet optimaal was) het opgenomen tegen de Galaxy S3, One X en iPhone 4S. Door de PureView technologie van Nokia was het een glansrijke overwinning voor de Lumia 920 op het gebied van fotografie. Het ging in die test voornamelijk om low-light capaciteiten, maar als de Lumia 920 in de buurt komt van de kwaliteit van de Nokia 808 is het een overduidelijke winnaar op fotogebied. Bewegende beelden hebben we nog niet veel gezien van de Lumia 920 en iPhone 5. De Galaxy S3 en One X vallen qua video al direct af. De One X levert bij beweging niet altijd vloeiende beelden en de Galaxy S3 heeft een vrij slechte geluidskwaliteit. Qua geluid lijkt de Lumia 920 ook hier weer de winnaar te zijn en wel door het gebruik van ‘rich recording’. Zie het filmpje hieronder voor een voorbeeld van rich recording.

httpv://www.youtube.com/watch?v=p8RHQC0eS_k

De Lumia 920 is wat betreft de camera dus de absolute winnaar. Wel moet gezegd worden dat de panoramafunctie van de iPhone 5 er indrukwekkend uit ziet!

Ronde 5 – Prijs

We gaan even uit van de huidige nieuwprijs van de vier toestellen. Klinkt niet eerlijk, maar de iPhone 5 moet concurreren met de huidige toestellen en dus de huidige prijzen en niet de prijzen van toen ze net uitkwamen.

Telefoon Met Abonnement Los
iPhone 5 – 16GB Alert € 679 – 32GB vanaf € 779
Galaxy S3 – 16GB € 31,85 € 511 – 32GB vanaf € 699
One X – 32GB € 29,93 € 466
Lumia 920 – 32GB Alert geschatte prijs vanaf € 600

De iPhone 5 is verreweg het duurste toestel. Vergeleken met de huidige topper, de Samsung Galaxy S3, kost de iPhone 5 maar liefst € 168 meer en vergeleken met de One X zelfs € 213! De One X is dus duidelijk de goedkoopste, maar qua features en specificaties legt deze het in onze ogen af tegen de iets duurdere Galaxy S3 en Lumia 920. Als je echter de 32GB versies van alle toestellen tegen elkaar zet worden de prijsverschillen nog groter en ligt het aan je portemonnee welk toestel je wilt hebben.

Conclusie

iPhone 5 - Galaxy S3 - One X - Lumia 920 - conclusieDe iPhone 5, Samsung Galaxy S3,  HTC One X en Nokia Lumia 920 zijn stuk voor stuk prachtige toestellen met elk hun sterke en zwakke punten. We kunnen eerlijk gezegd geen duidelijk winnaar aanwijzen. Wel is het enorm jammer dat veel nieuwe functies van de iPhone 5 (nog) niet beschikbaar zijn in Nederland en we hadden meer verwacht van de resolutie van het scherm. Ook vinden wij het persoonlijk jammer dat Apple blijft steken op 4 inch terwijl de concurrentie voor grotere schermen gaat. Nokia laat met de Lumia 920 wat ons betreft het meeste lef zien. Het strakke design, de felle kleuren en het innovatieve Windows Phone 8 zijn gewaagd en geen garantie voor succes, maar het zijn goede keuzes die de telefoon tot een topper maakt. Petje af daarvoor. Ook loopt de Lumia 920 op cameragebied ver voor op de concurrentie. Voor de rest is het puur persoonlijk wat je het beste toestel vindt.

Weet jij na dit bericht welk toestel jouw topper gaat worden? Laat het dan weten in onze poll op Facebook!

iPhone 5 alert: schrijf je in en blijf op de hoogte van acties
Bekijk Samsung Galaxy S3 aanbiedingen
Bekijk HTC One X aanbiedingen
Nokia Lumia 920 alert: schrijf je in en blijf op de hoogte van acties

Tags: , , , , , , ,