Terugblik: de grootste verliezers van 2013

Als er winnaars zijn dan zijn er ook verliezers. Nu is 2013 een redelijk succesvol geweest wat betreft smartphones, maar verliezers waren er wel zeker. De winnaars zijn al bekend, tijd om te kijken naar de grootste missers.

Terugblik: de grootste verliezers van 2013

GSMacties.nl 2013

De vorige terugblik gemist? Bekijk hier de grootste winnaars van 2013!

1 – Grootste smartphone-misser
2 – Grootste verliezer
3 – Slechtste innovatie
4 – Grootste accessoire-misser

Grootste smartphone-misser

HTC One kleurenHTC kondigde begin dit jaar de HTC One aan, het toestel dat HTC weer op de rails moest krijgen. Een premium uiterlijk, goede specificaties en mooie innovaties en daarmee genoeg ingrediënten voor een succesje. In eerste instantie leek het erop dat de One inderdaad een succes werd maar na een maandje zakten de verkopen al in. Reviews waren ook erg wisselend en vooral de camera zou erg tegenvallen, ondanks de nieuwe sensor en optische beeldstabilisatie. HTC probeerde het later nog met de One Mini en One Max maar ook die zorgden niet voor een succes.

Grootste verliezer

BlackBerry 2013BlackBerry is met afstand de grootste verliezer van dit jaar. Begin dit jaar brachten ze BlackBerry 10 uit, inclusief een aantal nieuwe toestellen die goed ontvangen werden. Het management werd veranderd, prioriteiten werden opgesteld en BlackBerry had goede hoop op succes. Toch werden de cijfers elk kwartaal slechter en bleef het marktaandeel inzakken. Langzaamaan kwamen er geruchten over een mogelijke overname of opdeling van BlackBerry. Daar kwam nog eens bij dat er gerommeld zou zijn met de cijfers en dat BlackBerry minder waard bleek te zijn dan ze hadden gemeld. Inmiddels is BlackBerry door een groep investeerders gered van de ondergang en zijn ze verdwenen van de beurs. BlackBerry heeft dit jaar hard gestreden om het hoofd boven water te houden maar het is niet gelukt.

Naast BlackBerry is ook HTC een redelijke verliezer. Ze hebben erg hun best gedaan om uit het dal te klimmen maar zonder succes. Ze hebben mooie toestellen op de markt gebracht, ze hebben geprobeerd te innoveren maar om de een of andere reden willen de toestellen maar niet verkopen. HTC hoeft echter nog niet voor zijn leven te vrezen en zal in 2014 ongetwijfeld weer wat nieuwe dingen proberen.

Slechtste innovatie

Draadloos laden en UltrapixelcameraNet als bij de winnaars is het ook hier lastig om één slechte innovatie te pakken, mede doordat er dit jaar niet heel veel geïnnoveerd is. Smartphones zijn redelijk hetzelfde gebleven en er is voornamelijk verder gewerkt aan bestaande technieken. Toch zijn er een paar twijfelachtige innovaties voorbijgekomen dit jaar.

We beginnen met de Ultrapixelcamera van HTC. Deze camera zit in de HTC One en gebruikt een nieuwe sensor die kleuren en licht beter vast zou kunnen leggen. Het klonk allemaal erg mooi maar uiteindelijk bleek het eindresultaat toch enigszins tegen te vallen. Op papier klonk de techniek van de ultrapixelcamera erg mooi maar in de praktijk kon het niet voldoen aan de verwachtingen.

Nokia bracht draadloos opladen in 2012 naar de massa met de Lumia 920. Ook andere merken zouden werken aan draadloos opladen. 2013 zou het jaar van het draadloos opladen kunnen worden maar dat is niet gebeurd. Her en der was er de mogelijkheid draadloos op te laden (al dan niet via een speciale cover) maar over het algemeen werd draadloos laden een beetje in een hoekje geschoven. Ook is er nog niet één standaard waar alle merken zich aan moeten houden. In dit geval niet per se slechte innovatie maar eerder een gemiste kans.

Grootste accessoire-misser

iPhone 5C hoesje en Galaxy GearWe hebben ook hier twee kandidaten, namelijk het officiële hoesje van de iPhone 5C en de Samsung Galaxy Gear.

We beginnen met het hoesje van de iPhone 5C. Dit hoesje werd getoond tijdens de aankondiging van de iPhone 5C en al direct ontstonden er discussies. Nu is smaak heel erg persoonlijk maar we hebben maar weinig positieve reacties gezien over het beruchte hoesje. De gaten waren raar, de kleuren vloekte en het straalde in geen enkel opzicht uit wat je gewend bent van Apple.

Dan is er nog de Samsung Galaxy Gear. Er waren geruchten dat er een strijd zou zijn tussen Samsung en Apple wat betreft slimme horloges maar die strijd is er voorlopig nog niet. Dat die strijd er voorlopig nog niet is heeft niks te maken met het feit dat Apple nog geen smartwatch heeft, maar meer met het feit dat de smartwatch van Samsung nog niet ‘klaar’ is. Reviews waren niet bepaald positief, hij is te duur, kan te weinig en werkt met te weinig smartphones samen. Het lijkt er heel erg op dat Samsung per se een smartwatch uit wilde brengen, ondanks dat ze er nog niet helemaal klaar voor waren.

Bekijk alle mobiele telefoons op GSMacties.nl!

 


Tags: , , , , , , , ,