GSMarena.com vergelijkt zes smartphonecamera’s

Smartphonecamera’s worden elke generatie weer wat beter. Een betere sensor, betere lens, betere stabilisatie, minder ruis, hogere resoluties en snellere verwerking. GSMarena.com pakte zes smartphones en vergeleek de camera’s met elkaar.

GSMarena vergelijkt camera’s van zes smartphones

We gaan in dit bericht niet heel diep in op de (zeer uitgebreide) review van GSMarena.com, maar de resultaten zijn wel interessant om te bekijken. Vorige week hadden we nog het artikel van de fotograaf die de iPhone 5S tegenover de iPhone 5 plaatste tijdens een reis die hij maakte. Daar gaf hij aan dat de iPhone 5S perfect voldeed aan wat hij wilde en dat de foto’s die hij gemaakt had met het toestel er geweldig uit zien. Maar was de iPhone 5S de beste keuze voor die reis of had hij toch beter een andere telefoon mee kunnen nemen?

Als sommige termen in dit artikel niet helemaal duidelijk zijn kun je altijd terecht op de Camera-informatiepagina hier op GSMacties.nl! Daar vind je uitleg bij diverse termen zodat het allemaal wat begrijpelijker wordt!

De deelnemers: Lumia 1020, iPhone 5S, HTC One, Note 3, G2 en de Xperia Z1!

GSMarena cameravergelijkingGSMarena.com plaatste de volgende toestellen tegenover elkaar: Nokia Lumia 1020, iPhone 5S, HTC One, Samsung Galaxy Note 3, LG G2 en de Sony Xperia Z1. Stuk voor stuk topmodellen van ’s werelds bekendste merken en allemaal met goede camera’s aan boord. Specificaties tussen de camera’s van de toestellen lopen wel flink uiteen. Zo heeft de Lumia 1020 de grootste sensor en de meeste megapixels, gevolgd door de Xperia Z1. De LG G2, HTC One en Lumia 1020 hebben optische stabilisatie, maar de Galaxy Note 3, Xperia Z1 en de iPhone 5S hebben digitale stabilisatie. Dan heb je ook nog de lichtgevoeligheid van de lens, de aanwezigheid van een cameraknopje, de mogelijkheid HDR-foto’s te maken en de optie panorama’s te maken. Kortom: zes toestellen maar enorm veel verschillende functies en opties!

Foto’s bij goed licht

De Nokia Lumia 1020 heeft wat betreft detail in foto’s een groot voordeel vanwege de grote sensor en de vele megapixels. Uiteindelijk worden de 38 megapixels gecomprimeerd tot 5 megapixels maar je krijgt daardoor ontzettend veel detail in een foto, en dat zie je terug in de vergelijking.

Camera Crop 01

De foto van de Lumia 1020 oogt een stuk scherper dan de andere foto’s. De Xperia Z1 komt aardig dichtbij (waarschijnlijk vanwege de 20-megapixelsensor) en de HTC One-foto toont het minste detail. In het artikel op GSMarena.com worden meerdere vergelijkingen gemaakt maar het resultaat is eigenlijk altijd hetzelfde. Het is dan ook niet verrassend dat de Lumia 1020 als winnaar uit de bust komt, gevolgd door de Xperia Z1 op de tweede plaats en de Galaxy Note 3 op de derde plaats. De HTC One bevind zich op de laatste plaats.

Foto’s bij slecht licht

Vaak heb je jammer genoeg niet de meest geweldige omstandigheden wanneer je een foto maakt. Denk aan foto’s maken tijdens een feestje of in een donkere ruimte. De vraag is dan ook: hoe doen de smartphones het in dat soort situaties?

Camera Slecht Licht 01

Zonder flits is de Galaxy Note 3 het slechtste, al zit de LG G2 er niet ver van af. Ook de Xperia Z1 doet het zonder flits niet echt geweldig, mede vanwege de hoeveelheid ruis in de foto. De Lumia 1020 doet het vrij goed en er is vrij veel detail te zien in de foto, maar ook de iPhone 5S en HTC One doen het erg goed. Wel is de kleur van de Lumia 1020-foto wat te geel. Wanneer de flits gebruikt wordt is de Lumia 1020 overduidelijk het beste. Foto’s van de andere toestellen tonen iets meer detail dan de foto’s die gemaakt zijn zonder flits maar het verschil is niet heel erg groot.

De Lumia 1020 doet het bij slecht licht dus erg goed maar de witbalans klopt niet. De muur achter de muis hoort wit te zijn maar in alle Lumia 1020-foto’s nijgt het meer naar het gele.

Filmen bij goed licht

Naast foto’s maken wil je natuurlijk ook filmen. De Galaxy Note 3 heeft de beste videokwaliteit. Het beeld is scherp, contrast is voldoende aanwezig en de kleuren ogen natuurlijk. Helemaal aan de andere kant van het spectrum bevindt zich de LG G2. Deze is constant aan het scherpstellen, de kleuren ogen niet natuurlijk en er is veel te veel contrast aanwezig in de opname. Op de gedeelde tweede plaats staan de iPhone 5S en Lumia 1020. De iPhone 5S heeft realistische kleuren maar is wat minder scherp terwijl de Lumia 1020 juist (wederom) een foutieve witbalans heeft maar wel wat scherper is.

Hieronder kun je een video bekijken met daarin beelden van alle camera’s:

Filmen bij slecht licht

Het laatste stukje dat wij gaan aanhalen is filmen bij slecht licht. Net zoals je soms foto’s moet maken in slecht omstandigheden geldt hetzelfde voor het opnemen van video’s.

Camera Video Slecht Licht

Zowel de HTC One als de Nokia Lumia 1020 laten vrij veel detail zien. Zo zie je duidelijk de textuur van de achtergrond, iets dat bij de andere uitsneden niet te zien is. De Galaxy Note 3 is verreweg het slechtste en is een wazige bende zonder al teveel detail. Iets beter maar nog steeds niet echt geweldig is de uitsnede van de LG G2. Daarna komt de iPhone 5S maar deze is al flink beter zowel de Galaxy Note 3 als de LG G2. Er is meer detail te zien en het hoogt natuurlijker.

De conclusie

Als je het artikel op GSMarena.com wilt lezen voordat wij de conclusie verklappen dan kan dat hier. In het originele artikel wordt naast foto’s en video’s bij slecht en goed licht ook gekeken naar het maken van panorama’s, HDR-foto’s en filmen in slowmotion. Wij hebben echter alleen naar de foto- en video-omstandigheden bij goed en slecht licht gekeken om twee redenen: deze omstandigheden zijn het meest herkenbaar voor de meeste mensen en willen het artikel niet te lang maken. En dan nu op naar de conclusie!

Het zal niet als een verrassing komen maar de Nokia Lumia 1020 is de winnaar in de test van GSMarena.com. De foto’s zijn scherp, video oogt goed en de audio bij de video klinkt erg goed. Of je nou foto’s/video’s maakt bij goed of slecht licht, de Lumia 1020 zal goed presteren (al kan de witbalans hier en daar niet helemaal kloppen). Er was echter een toestel dat het bij de video-opname-vergelijking won van de Lumia 1020 en dat toestel bevindt zich op de tweede plaats.

De Samsung Galaxy Note 3 staat op de tweede plaats vanwege scherpe foto’s en goede video-opnamen. Video’s kun je opnemen in 1080p @ 60fps of 2160p @ 30fps en daarnaast doet de Note 3 het goed met praktisch alles, zoals met het maken van een HDR-foto of het maken van een panorama. De Galaxy Note 3 wordt op de voet gevolgd door de Sony Xperia Z1. Foto’s van de Xperia Z1 die gemaakt worden bij goed licht zijn beter dan foto’s van de Note 3 maar in de andere situaties doet de Xperia Z1 het slechter dan de Note 3, al zijn ze wel aan elkaar gewaagd.

Vergelijk acties van de Nokia Lumia 1020, Galaxy Note 3 en de Sony Xperia Z1!

Op de vierde plaats staat de LG G2, op vijf de iPhone 5S en op de laatste plaats de HTC One.

Vergelijk acties van de LG G2, iPhone 5S en de HTC One!

Bron: GSMarena.com


Tags: , , , , , , , ,