Professionele fotograaf vergelijkt de iPhone 5 met de iPhone 5S

Austin Mann is een professioneel fotograaf en hij heeft de iPhone 5 en de nieuwe iPhone 5S met elkaar vergeleken tijdens een trip naar Patagonia. Naast foto’s heeft Mann ook de slowmotion video-modus van de iPhone 5S uitgetest.

Fotograaf Austin Mann test de iPhone 5S in Patagonia

Geef een fotograaf een smartphone en hij zal ongetwijfeld de camera uittesten. Austin Mann, een professioneel fotograaf, heeft dit tot een een ware kunst verworven. Vorig jaar ging hij naar Ijsland om de iPhone 4S naast de iPhone 5 te plaatsen en dit jaar is hij vertrokken naar Patagonia om de fotografische kwaliteiten van de iPhone 5 te vergelijken met die van de nieuwe iPhone 5S. Austin zegt erover op zijn website: “Al de chique nieuwe functies zoals de vingerafdrukscanner zijn leuk en handig, maar als reisfotograaf ben ik alleen echt geïnteresseerd in wat de camera zoal kan.”

Panorama’s maken eenvoudig en leuk om te doen

Austin houdt er van om panorama’s te maken met de iPhone. Het werkt goed en de resultaten zijn erg mooi. De iPhone 5S heeft echter iets aan boord waardoor panorama’s nog net wat beter zijn. Zo kan dat toestel in één foto prima donkere en lichte delen verwerken. Normaal is het of het een of het ander, maar niet met de iPhone 5S en dat zie je terug in de foto’s.

iPhone 5 vs 5S panorama cropJe kunt goed zien dat de iPhone 5S veel meer detail toont in het lichte gebied en dit komt door vernieuwingen in de manier waarop panorama’s gemaakt worden op de iPhone 5S. Hieronder zie je de volledige panorama van de berg zoals deze genomen is met de iPhone 5S.

iPhone 5 vs 5S panorama

Details in schaduwen

iPhone 5S detail schaduwenBuiten dat er vaak veel detail verloren gaat in overbelichte delen gaat er ook vaak veel details verloren in schaduwen. Sensors van smartphones zijn vaak te klein om detail in donkere delen goed vast te leggen en het detail dat er al is gaat vaak verloren door een overdosis aan ruis. Austin maakte voor de test een donkere foto van een berg en vervolgens krikte hij softwarematig de belichting in de schaduwen flink op. De iPhone 5S weet detail in schaduwen goed vast te houden, zeker vergeleken met de iPhone 5. Er zijn meer details zichtbaar, de kleuren ogen natuurlijker en de foto ziet er over het algemeen scherper uit.

iPhone 5 vs 5S detail schaduwenSlowmotion!

Naast foto’s maken heeft Austin ook een tweetal slowmotion video’s gemaakt. De video’s zijn opgenomen met de iPhone 5S en daarna door de app SlowPro gehaald om ze te vertragen. Dankzij de mogelijkheid om te filmen in 120 beelden per seconde ziet het er prachtig uit.

Wat vindt Austin Mann uiteindelijk van de iPhone 5S?

De iPhone 5S verslaat de 5 in elke camera-test en in vele opzichten verkies ik hem boven mijn spiegelreflex. Natuurlijk zijn er voor- en nadelen, maar voor het eerst ooit heb ik mijn Canon 1DX niet meegenomen en ik heb er geen moment spijt van gehad. Dat zegt veel“, aldus Austin op zijn website.

Hij is duidelijk enthousiast over de fotografische kwaliteiten van de iPhone 5S. Aan het oppervlak zijn de foto’s van de iPhone 5S niet extreem veel beter dan foto’s van de iPhone 5 maar het zijn de kleine details die het verschil maken. Meer details in overbelichte delen, meer details in de donkere delen, iets minder ruis en iets scherper.

Bekijk aanbiedingen van de iPhone 5S 16GB

Check de bron voor meer foto’s en tekst!

Bron: Austinmann.com via Engadget


Tags: , , , , , , , ,