Terugblik: de mooiste innovaties van 2013

In de voorgaande artikelen hebben we het al een beetje gehad over innovaties, zoals optische beeldstabilisatie, draadloos opladen en gebogen telefoons. Maar wat zijn nou de mooiste innovaties van 2013?

Terugblik: de mooiste innovaties van 2013

GSMacties.nl 2013

De vorige terugblik gemist? Lees dan hier de grootste missers van 2013!

We wilden dit artikel dezelfde opmaak geven als de vorige artikelen. Een kopje met de meest bruikbare innovatie of de meest stijlvolle innovatie. Maar een innovatie kan bruikbaar zijn, maar ook stijlvol en ook nog eens toekomstgericht. Daarom lichten we een paar innovaties uit die het afgelopen jaar furore hebben gemaakt .

Beste Innovaties in 2013 - Galaxy S4Smart Stay, Smart Scroll, Air View en Air GesturesSamsung heeft de Galaxy S4 uitgerust met een flink aantal nieuwe functies die een blik gunnen in de toekomst van smartphones. Je scherm gaat niet uit zolang je er naar blijft kijken (Smart Stay) en met je ogen kun je scrollen (Smart Scroll). Zo hoef je je handen niet meer te gebruiken bij het lezen van een website. Zolang je ogen op het scherm gericht zijn kun je rustig blijven lezen. Met Air View kun je je vinger boven een item op het scherm houden (dus niet aanraken) om de inhoud te zien en met Air Gestures kun je met handbewegingen boven het scherm acties uitvoeren op je telefoon.

Beste Innovaties in 2013 - FlexibelFlexibele schermen – Heel 2013 waren er berichten over flexibele schermen. Samsung werkte er aan, LG werkte er aan, Nokia werkte er aan en Apple zou er aan werken. Uiteindelijk was Samsung met de Galaxy Round de eerste fabrikant met een gebogen smartphone en niet veel later volgde LG met de G Flex. Voor nu is het een ‘proof of concept’ maar het opent wel de deuren voor gebogen en flexibele telefoons in de toekomst.

Beste Innovaties in 2013 - StabilisatieOptische beeldstabilisatie – Eind 2012 kwam Nokia met de Lumia 920 en dat toestel bevatte optische beeldstabilisatie. In 2013 werd die trend doorgezet en onder andere HTC en LG hebben optische beeldstabilisatie toegepast in hun high-end modellen zoals de HTC One en LG G2. Nokia zelf heeft hun techniek verbetert en onder andere in de Lumia 1020 toegepast. Geen trillende beelden meer maar mooi rustig beeld, allemaal dankzij een lensje dat gestabiliseerd is, en dat in een behuizing met een dikte van ongeveer een centimeter. Wie had dat vijf jaar geleden kunnen bedenken?

Beste Innovaties in 2013 - Lumia 102041-megapixelcamera – Terwijl de meeste fabrikanten bleven hangen tussen de 8 en 12 megapixels besloot Nokia het anders aan te pakken en hun PureView-camera om te zetten naar een Lumia met als gevolg de Lumia 1020. 41 megapixels, optisch gestabiliseerd, een Xenon-flits en zoomen zonder al te veel verlies van detail. De manier waarop Nokia de 41 megapixels ingezet heeft is erg slim en we hopen dat andere fabrikanten hier ook iets mee gaan doen zodat de gemiddelde smartphonecamera flink verbeterd wordt!

Beste Innovaties in 2013 - LG G FlexZelfhelende behuizing – De LG G Flex is de eerste gebogen smartphone van LG maar hij is tevens ook een beetje flexibel en heeft een behuizing met een zelfhelende coating. Kleine krasjes verdwijnen vanzelf en je telefoon ziet er altijd piekfijn uit. Het werkt nog niet helemaal perfect maar is een stap in de goede richting. De volgende stap is mogelijk het perfectioneren van de coating en het aanbrengen op het scherm. Een telefoon die niet bekrast meer raakt, wij zijn voor!

Waterdichte smartphones – Met je telefoon in de regen, in bad, onder de douche, in het zwembad, van de waterbaan, in de modder en ga zo maar door. Onmogelijk? Niet met de Xperia Z en Xperia Z1! Normaal waren de stevigere en waterdichte telefoons lelijk en dik, maar Sony heeft laten zien dat het ook anders kan. De uitstraling van een normale high-end smartphone, de specificaties van een high-end smartphone, maar de eigenschappen van een outdoor-telefoon. Uiteindelijk heeft Samsung ook een waterdichte telefoon uitgebracht, namelijk de Galaxy S4 Active.

Beste Innovaties in 2013 - iPhone 5SVingerafdrukscanner – Waarschijnlijk zeggen we volgend jaar ‘een pincode intoetsen is zó 2013’ want de vingerafdrukscanner van de iPhone 5S is een hit. Nu is zijn dit soort scanners al langer in de omloop en Motorola had al een telefoon met de technologie, maar Apple heeft het naar een nieuw niveau getild. De scanner is verwerkt in de homeknop en de meeste reacties zijn lovend. Het zou sneller werken dan het intoetsen dan je pincode en dat is natuurlijk fijn. Andere merken hebben ook wel oren naar een dergelijke scanner en HTC heeft al een vingerafdrukscanner verwerkt in de HTC One Max. Grote kans dat er volgend jaar meer telefoons uit gaan komen met een dergelijke scanner.

Beste Innovaties in 2013 - CoversCovers – In 2013 was er een flinke toename van verwisselbare achterkantjes. In het verleden had je de frontjes die je kon verwisselen en nu zijn het achterkantjes die je kunt verwisselen. Verschillende Lumia’s hadden verwisselbare covers, maar ook de diverse Galaxy-toestellen haakten er op in en Motorola heeft het tot een kunst verweven bij de Motorola Moto X. Het is namelijk mogelijk om je bij de Moto X zelf je cover te ontwerpen. Meer personalisatie dus in plaats van heel lang vast zitten aan een bepaalde kleur.


Tags: , , ,