Facebook koopt WhatsApp voor 16 miljard dollar

Gisterenavond werd bekendgemaakt dat Facebook WhatsApp gekocht heeft voor 16 miljard dollar. WhatsApp-ceo Jan Koum heeft direct laten weten dat er voor de gebruikers niks gaat veranderen.

Facebook neemt WhatsApp over

Facebook & WhatsAppTot ieders verbazing werd gisteren bekendgemaakt dat Facebook WhatsApp heeft overgenomen, voor een slordige 16 miljard dollar (omgerekend zo’n 11,6 miljard euro). Een kanttekening is dat de Amerikaanse overheid de overname nog goed moet keuren. Als de overname goedgekeurd is zal WhatsApp-ceo Jan Koum toetreden tot de raad bestuur van Facebook. Voor de gebruikers zal er volgens Koum niks veranderen en ook blijft WhatsApp opereren vanuit het eigen hoofdkantoor in Mountain View.

Het bedrag van 16 miljard dollar is een record, maar bestaat uit maar liefst 12 miljard dollar aan aandelen. Slechts 4 miljard dollar is ‘echt’ geld.

Om alles even in perspectief te plaatsen hebben we weer wat leuke feitjes met betrekking tot het het bedrag dat neergeteld is voor WhatsApp. Zo betaalt Facebook tussen 35 en 40 dollar per gebruiker (WhatsApp heeft zo’n 450 miljoen actieve gebruikers). Per medewerker is 500 miljoen dollar betaald. 16 miljard dollar is gelijk aan een halve Yahoo, twee Nokia’s en maar liefst zestien keer het overnamebedrag dat voor Instagram betaald is. En als we terug gaan naar 2006: Google betaalde toen ‘maar’ 1,65 miljard dollar voor ’s werelds bekendste online video-dienst Youtube.

Wat betekent de overname voor gebruikers van WhatsApp?

Facebook is de laatste tijd redelijk vaak in het nieuws geweest vanwege privacy-kwesties. Het bedrijf zou niet goed omspringen met de data en sommige data wordt verkocht aan derden, bijvoorbeeld voor advertentiedoeleinden. Om die reden denken veel mensen dan ook dat de overname van WhatsApp door Facebook niet veel goeds voorspeld. De CEO van WhatsApp zegt dan wel dat er niks gaat gebeuren, maar waarom zou Facebook zo’n 35 dollar per gebruiker betalen om alles vervolgens te laten zoals het is? Ook mag niet vergeten worden dat Facebook een beursgenoteerd bedrijf is met aandeelhouders en die aandeelhouders hebben doorgaans veel te zeggen.

Er zijn al een paar voorspellingen gedaan over enkele veranderingen die plaats zouden kunnen gaan vinden. Enkele voorspellingen zijn dat binnen korte tijd…
– …WhatsApp gebruik zal gaan maken van advertenties, mogelijk gekoppeld aan je gedrag op Facebook.
– …je de mogelijkheid krijgt om WhatsApp-gesprekken terug te kijken in Facebook.
– …het mogelijk zal zijn om in te loggen in WhatsApp met je Facebook-account.

Naast bovengenoemde zaken zullen er achter de schermen ongetwijfeld ook wat zaken veranderen. Facebook heeft nu in ieder geval de mogelijkheid een gigantische database te creëren waarin contacten, telefoonnummers, openbare berichten, persoonlijke berichten, foto’s, filmpjes, contactlijsten en nog veel meer met elkaar gekoppeld is.

Weg met WhatsApp?

TelegramMomenteel is WhatsApp verreweg de populairste berichtendienst. Er zal dan ook niet snel een andere app voor in de plaats komen, al denken veel mensen mede door het nieuws van een overname erover om over te stappen. Een van de populairste kandidaten om op over te stappen is de app Telegram. Deze app biedt nagenoeg dezelfde mogelijkheden als WhatsApp maar heeft privacy erg hoog in het vaandel staan. Zo worden alle berichten versleuteld verstuurd en er is geen centrale server waar alles opgeslagen wordt. Voor Android en iOS is een officiële app beschikbaar, voor Windows Phone zijn er diverse onofficiële apps en zelfs voor op de computer is er een app beschikbaar.

WhatsApp alternatievenAndere alternatieven zijn ChatOn, KikMessenger, Skype, Google Hangouts, Viber en BBM. Een deel van die apps is echter ook weer onderdeel van grote bedrijven als Samsung, Microsoft of Google. Er zijn dus genoeg alternatieven maar overstappen zal niet snel gebeuren. Iemand zal pas overstappen als het gros van zijn of haar contacten overstapt, maar zolang dat niet gebeurt zal er niet overgestapt worden. Het is sowieso even afwachten wat de overname nou voor de gebruikers van WhatsApp betekent, maar voordat we daar meer over weten zijn we wel een paar maanden verder.


Tags: , , , , , ,