Vanaf 2017 universele lader voor smartphones verplicht

Het Europees Parlement is het eens geworden over een richtlijn die fabrikanten verplicht hun smartphone compatibel met een universele lader. Dat betekent dat ook Apple toekomstige telefoons compatibel moet maken, iets dat nu nog niet gebeurt.

Het Europees Parlement wil vanaf 2017 universele aansluiting voor smartphones

USB KabelsHet wetsvoorstel om een universele lader te verplichten is met een grote meerderheid aangenomen. Vanaf 2017 moeten fabrikanten hun telefoons geschikt maken voor de universele lader. Het voornaamste doel is het verminderen van elektronisch afval. Ook zou het voor consumenten gemakkelijker zijn als diverse elektronische apparaten dezelfde kabel zouden gebruiken. Momenteel gebruiken vrijwel alle smartphones al dezelfde aansluiting, namelijk USB 2.0 Micro-B. Alleen Apple gebruikt een andere aansluiting. Zo gebruikt Apple vanaf de iPhone 5 de Lightning-aansluiting.

Mogelijk moet Apple ook overstappen op de universele standaard

Of Apple vanaf 2017 niet meer zijn eigen aansluiting mag gebruiken is niet helemaal duidelijk, want een meegeleverd verloopje zou mogelijk ook voldoende zijn volgens een woordvoerder van GroenLinks. SP-Europarlementariër Dennis de Jong vindt wel dat Apple de aansluiting aan moet passen, “Dat werd hoog tijd ook, want het is bekend dat voor Apple zijn eigen opladers en andere accessoires een goudmijn zijn en dat de consument hiervan de dupe is. De generieke opladers zijn immers veel goedkoper en bovendien hebben nu veel mensen problemen, als ze hun kabeltje vergeten zijn.” Ook de Deense Europarlementariër Christel Schaldemosse vindt dat Apple zijn producten aan moet passen. “Als Apple niet voldoet aan de nieuwe wet, zal het bedrijf niet in staat zijn om telefoons te verkopen aan de 500 miljoen potentiële klanten in Europa“, aldus Schaldemosse.

Dat een grote meerderheid voor het wetsvoorstel is wil overigens nog niet zeggen dat een universele lader er ook daadwerkelijk komt. Er kan namelijk nog besloten worden de plannen niet uit te voeren. Toch heeft het er alle schijn van dat de plannen wél uitgevoerd gaan worden. In 2009 tekenden diverse grote fabrikanten met de EU een intentieverklaring. Toen was het meeleveren van een verloopstuk echter voldoende en er mocht afgeweken worden van de afspraken. Eind 2012 liep de intentieverklaring af en fabrikanten wilden het niet opnieuw tekenen, tot frustratie van de EU. Juist door die frustratie is de kans groot dat het wetsvoorstel in 2017 gewoon ingevoerd gaat worden.

USB 3.1 Type-CMomenteel is USB 2.0 Micro-B de standaard die door praktisch alle fabrikanten gebruikt wordt, maar deze standaard is inmiddels aan vervanging toe. USB 3.0 is er al een tijdje en momenteel wordt speciaal voor draagbare apparaten zoals smartphones, tablets en laptops USB 3.1 Type-C ontwikkeld. Deze aansluiting kan ook omgedraaid in apparaten gestopt worden, net als de Lightning-aansluiting die Apple momenteel gebruikt.

Bron: Tweakers.net

 


Tags: , , , , , , ,