4 inch-smartphones populair in Nederland

Hoewel de grote merken vooral met grote smartphones van rond de 5 inch op de proppen komen blijkt er nog altijd een markt te zijn voor de kleinere smartphones. Dat blijkt uit cijfers van GfK die betrekking hebben op de Nederlandse markt.

Smartphones met 4 tot 4,5 inch-schermen populair in Nederland

SmartphonesIn het eerste kwartaal van 2013 waren toestellen met een scherm van 5 tot 5,5 inch goed voor slechts 2 procent van de Nederlandse markt. Nu, een jaar later, zijn die toestellen goed voor maar liefst 18 procent van de markt. Niet heel gek ook want veel van de topmodellen hebben schermen van rond de 5 inch. Het lijkt er echter op dat mensen nog altijd liever een iets kleiner scherm hebben, namelijk een scherm van tussen de 4 en 4,5 inch. Vorig jaar in het eerste kwartaal bedienden die smartphones een goede 38 procent van de markt maar nu is dat 46 procent.

Naar verluidt komt Apple later dit jaar met een iPhone 6 van 4,7 en 5,5 inch, waar onlangs al foto’s en video’s van uitlekten. De iPhone 5S beschikt nog over ‘slechts’ een 4 inch-scherm. Op dat formaat wordt al langer kritiek geleverd, toch blijft de categorie van 4 tot 4,5 inch erg populair.

Deze markt groeide in januari tot en met april zelfs fors van 38 procent in 2013 naar 46 procent in dezelfde maanden in 2014. Het is daarmee de populairste categorie.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van GfK. De grafiek is afkomstig van Nu.nl.

Telefoons met een scherm kleiner dan 3 inch worden nauwelijks meer verkocht en de categorie van 5,5 inch en groter groeit licht, maar blijft met een marktaandeel van 3 procent klein.

Smartphones met schermen van tussen de 4 en 4,5 inch en schermen tussen de 5 en 5,5 inch zijn goed voor 64 procent van de markt, wat een overduidelijke meerderheid is, maar hoe zit het dan met de andere schermformaten?

4,5 tot 5 inch is goed voor 14 procent, 3,5 tot 4 inch is goed voor 12 procent, 3 tot 3,5 inch is goed voor 6 procent, 5,5 tot 7 inch is goed voor 3 procent en 2 tot 3 inch is goed voor 1 procent. Smartphones met een scherm van minder dan 3,5 inch worden nauwelijks nog geproduceerd en zelfs 3,5 tot 4 inch wordt steeds zeldzamer. Veel budget-smartphones beschikken tegenwoordig ook al over schermpjes van 4 inch of groter.

Bekijk en vergelijk meer dan 2300 acties met een smartphone op GSMacties.nl!

Moeten de schermen van smartphones juist groter of kleiner?

Apple komt naar verluid dit jaar met twee iPhone-modellen, namelijk eentje met een 4,7 inch-scherm en eentje met een 5,5 inch-scherm. Er is al lange tijd kritiek op het ‘kleine’ scherm van de iPhone en de concurrentie zet steeds hoger in op grote schermen met extreem hoge resolutie. Groter wordt steeds meer als beter gezien en dan kun je als Apple niet aan komen zetten met een 4 inch-schermpje.

Hoewel er veel kritiek was op Apple vanwege het nog steeds gebruiken van een klein schermpje, is er ook veel kritiek op de grotere schermen van andere smartphones. Er is nog altijd een grote groep consumenten die een high-end telefoon willen met een scherm van tussen de 4 en 4,5 inch. Deze groep vindt 5 inch simpelweg te groot en te onhandig.

Bron: Nu.nl


Tags: , , , , ,