WATCH_DOGS: de wereld besturen met je telefoon

Vandaag hadden we al het bericht over de student die de camera van een Android-telefoon kan activeren, maar wat nou als je werkelijk álles naar jouw hand kunt zetten door middel van je telefoon? Dat kan in de nieuwe game Watch Dogs.

Wat is WATCH_DOGS?

Watch DogsWatch Dogs speelt zich af in Chicago. De stad wordt aangestuurd en in de gaten gehouden door ctOS (Central Operating System) en alles, van de pinautomaten tot verkeerslichten en automatische palen, wordt door ctOS bestuurd. Aiden Pearce, het hoofdpersonage van de game, is een hacker en kan met zijn smartphone zo’n beetje alles in de stad hacken. Een druk op de knop en je kijkt bij iemand zijn appartement binnen, of je kunt iemands bankrekening plunderen. Ook kun je verkeerslichten uit zetten en ongelukken veroorzaken, of de metro stoppen. Morgen komt Watch Dogs uit op de PC, Xbox 360, Playstation 3, Xbox One en Playstation 4.

We gaat niet te diep in op de game aangezien er daarvoor tal van websites zijn die er véél meer ervaring mee hebben. In de game staat de smartphone echter redelijk centraal en veel scenario’s uit Watch Dogs zijn ook mogelijk in onze eigen wereld. Maar is het nou echt mogelijk om met een smartphone de wereld om je heen te hacken?

Het Internet of Things: vriend of vijand?

Alles lijkt tegenwoordig met elkaar verbonden en veel is te bereiken met je telefoon. Misschien dat je de term nog niet kent maar het ‘Internet of Things’ komt steeds dichterbij. Het Internet of Things is een scenario waarbij objecten, dieren of mensen allemaal voorzien zijn van een uniek ‘nummer’. Alles wat verbonden is met het internet (van een hartmonitor in een mens tot een biochip in een dier) kan automatisch data verzenden zonder de tussenkomst van mensen. Alles met een IP-adres (het adres dat je hebt op het internet) staat in feite verbonden met elkaar en kan automatisch met elkaar communiceren. Dat is het Internet of Things.

Wat nou als er ergens in het Internet of Things een lek zit? En je kunt dat lek bereiken via je smartphone? Dan zou je theoretisch toegang hebben tot alles en iedereen. Je hebt dan de controle over elektronische implantaten, inventarissystemen, verkeerssystemen, veiligheidssystemen, banksystemen en ga zo maar door. Nu is het wel eens voorgekomen dat hackers bij bepaalde systemen konden komen, maar niet direct toegang hadden tot alles. Je moet er toch niet aan denken dat een willekeurige vreemde met een smartphone elke stap die jij zet kan volgen, alles wat jij zegt kan horen en ga zo maar door.

Wat is het idee achter Watch Dogs?

De makers van Watch Dogs hebben overigens wel een duidelijke mening als het neerkomt op de technologie van vandaag de dag. Zij zien het potentiële gevaar dat er schuilgaat in apparaten die met elkaar verbonden staan en willen dat laten zien via hun game. Ze benadrukken dat veel hacks in de game nog redelijk futuristisch zijn, maar dat het goed mogelijk is dat een extreem goede hacker in staat is om net als Aiden Pearce flink wat chaos aan te richten door centrale systemen te ontregelen. “Het is overal om ons heen, ook al weet je er niks van af. Straatlichten worden aangestuurd door zulke systemen en als die in verbinding staat met een netwerk dat direct of indirect verbonden is met een globaal netwerk dan kan het mogelijk gehackt worden. Veel van deze systemen zijn flink verouderd en niet up-to-date waardoor er grote risico’s ontstaan en potentieel opent voor hacks zoals we ze zien in Watch Dogs”, aldus Vitaly Kamluk, Chief Malware Expert bij Kaspersky Labs.

Of Watch Dogs een leuke game is weten we morgen maar de boodschap is nu al duidelijk: wees op je hoede want alles is met elkaar verbonden!


Tags: , , , , , , , ,