Google gaat gratis apps met in-app-aankopen niet meer gratis noemen

Er zijn vrij veel games en andere apps die in de basis gratis zijn, maar zodra je ook maar iets meer dan de basis wilt moet je betalen. Dergelijke apps staan wel als gratis in de app store, maar daar gaat Google wat aan doen.

De EU wil wat doen aan in-app aankopen in games

Veel mensen hebben blijkbaar geklaagd over de ‘gratis’ apps, en dan vooral gratis games waarbij je in de app aankopen kunt doen. Een goed voorbeeld hiervan is Candy Crush, waarbij je in de app bijvoorbeeld credits kunt kopen om verder te spelen. Maar ook Rival Knights waar we laatst over schreven biedt in-app-aankopen aan. Een beter schild, sneller paard, meer diamanten. Je kunt er voor spelen en lang wachten of toch die paar euro neertellen.

rival-knights-aankopen

In-app aankopen in Rival Knights

De EU heeft zowel Google als Apple gevraagd veranderingen door te voeren wat betreft het tonen van games met in-app-aankopen. Zo moeten consumenten niet misleid worden met gratis apps terwijl ze eigenlijk niet zo gratis zijn en er mag niet specifiek op kinderen gericht worden. Ook moeten consumenten uitvoerig ingelicht worden over betalingen en app-makers moeten contact-informatie aanbieden.

Google gaat vanaf september veranderingen doorvoeren richtlijnen invoeren

Google heeft nu gereageerd op de vraag van de EU en gezegd dat er diverse veranderingen doorgevoerd gaan worden, beginnende in september. Zo zal het woord ‘gratis’ niet meer gebruikt worden voor games waarbij je in de app nog aankopen kunt doen. Google gaat daarnaast richtlijnen opstellen om kinderen te ontmoedigen in apps aankopen te doen, en het zal maatregelen nemen om bij te houden of regels die in de EU gelden gebroken worden of niet. Apple heeft nog niet gereageerd.

Bron: Engadget


Tags: , , , , , , ,