Nieuwe USB-stekker klaar voor productie

De nieuwe USB 3.1-stekker waar we al een paar keer over geschreven hebben is klaar om in productie te gaan. Over een tijdje dus niet meer de frustratie van een USB-stekker die niet zomaar past!

USB 3.1-stekker klaar voor productie

USB 3.1 Type-CElke USB-standaard die tot nu toe verschenen is heeft één groot minpunt: de stekker past maar op één manier in de USB-poort. In 2012 introduceerde Apple de Lightning-connector, een soort USB-stekker die altijd past, ongeacht hoe je hem in de poort steekt. De organisatie achter de USB-standaard is al een tijdje bezig met een zelfde soort stekker.

Die nieuwe USB 3.1-stekker is nu klaar voor productie. De nieuwe stekkers zullen de micro-usb-stekker vervangen maar ook de grotere usb-stekkers. Apparaten moeten echter wel uitgerust worden met nieuwe USB 3.1-poorten zodat de nieuwe stekker past. Er wordt echter wel gewoon gewerkt aan verloopjes zodat je alles gewoon aan elkaar kunt verbinden, nieuwe stekker of niet. Wanneer fabrikanten gebruik gaan maken van de nieuwe standaard is nog niet bekend, maar het zal vast geen jaren duren.

Mogelijk gaat deze nieuwe USB 3.1-standaard ook gebruikt worden als universele USB-standaard op smartphones. Vanaf 2017 moet er namelijk een nieuwe universele aansluiting zijn voor smartphones om het huidige micro-usb te vervangen.

Bron: USB

En om af te sluiten hier nog een leuke plaatje dat de frustraties van de huidige USB-stekkers perfect weergeeft:

USB Superposition


Tags: , , , , , ,