Het is vandaag internationale Dag van de Privacy

Praktisch iedereen heeft tegenwoordig wel een smartphone op zak. Een klein apparaatje met daarop zo’n beetje al je data, verbonden met talloze social media-platformen en diverse online opslagdiensten. Tijd om eens stil te staan bij al die zaken op de Dag van de Privacy!

dag-van-de-privacyWe zijn met z’n allen steeds meer bezig met privacy. Dat komt bijvoorbeeld door de NSA-onthullingen van Edward Snowden, de nieuwe regels van Facebook en het besef dat alles wat je online plaatst in feite altijd rond zal zweven op de digitale snelweg. Een goed voorbeeld daarvan is de iCloud-hack in 2014, of de Snapchat-hack. Duizenden foto’s en filmpjes die in privé gedeeld waren stonden opeens openbaar op het internet.

Hoe belangrijk vinden we privacy eigenlijk en hoeveel zijn we er mee bezig?

In Europa geeft 68 procent van de bevolking aan dat ze zich zorgen maken dat bedrijven mogelijk hun data doorverkopen. Daarmee zijn Europeanen het minst bezorgd. In Brazilë, Rusland en Azië bijvoorbeeld geeft 76 procent aan zich zorgen te maken en in Latijns-Amerika ligt het percentage zelfs op 80 procent.

Wat ook interessant is, is kijken hoe staat met de voorwaarden van Facebook. Niet zozeer wat er in staat maar hoeveel woorden ze nodig hebben om uit te leggen wat ze bedoelen. In 2005 waren er 1.004 woorden nodig om ui te leggen wat er met je data gebeurt. In 2012 is dat opgelopen naar maar liefst 9.216 woorden, alleen maar om uit te leggen wat er met je data gebeurt. Als je bijna 10.000 woorden nodig hebt, goed voor 11 pagina’s aan tekst, dan wekt het al erg snel argwaan. Je hebt immers niet zoveel woorden nodig om aan te geven dat je data niet doorverkocht wordt en veilig opgeslagen is.

Hoe bewust gaan Nederlanders om met privacy?

Nu kun je jezelf al een beetje wapenen tegen bedrijven, hackers en andere kwaadwillenden die je data willen hebben. Je kunt je wachtwoorden om de zoveel tijd veranderen, je wachtwoorden niet meer laten onthouden door je browser, GPS uitschakelen, alleen beveiligde netwerken gebruiken, online profielen afschermen en ga zo maar door.

Slechts 19 procent van de Nederlands geeft aan niet in te loggen op openbare wifi-netwerken, 7 procent geeft aan incognito te surfen, slechts 38 procent schermt hun online profielen af voor onbekenden en slechts 7 procent gebruikt geen gratis diensten. Het zijn geen geweldige cijfers want daaruit blijkt dat we misschien toch iets minder bewust omgaan met privacy dan we zelf denken. Wel geeft 44 procent aan hun wachtwoorden niet te laten onthouden door de browser en 57 procent beveiligt het eigen draadloze netwerk. Dat zijn al wat betere cijfers maar nog altijd niet geweldig.

Uiteindelijk kun je wel op allerlei dingen letten maar het belangrijkste blijft dat je niet lukraak alles online moet plaatsen. Niet zomaar elke foto uploaden, niet al je problemen online bespreken en niet bij elk wissewasje je locatie taggen op Facebook of Twitter. Hoe meer jij online deelt hoe groter en gedetailleerder jouw digitale profiel wordt en dat profiel is wat bijvoorbeeld bedrijven gebruiken om gerichte reclames te kunnen tonen en kwaadwillenden kunnen er dingen mee doen die het daglicht niet verdragen. Dat wil niet zeggen dat je niks meer online kunt plaatsen, maar wees voorzichtig en denk twee keer na voordat je op verzenden drukt.

Bron: NRCQ

 

 


Tags: , , , , , , ,