Wij zijn erg verslaafd aan onze smartphone

Eens in de zoveel tijd komt er een onderzoek voorbij over hoe verslaafd we met zijn allen zijn aan onze smartphone. Het resultaat van zo’n onderzoek is eigenlijk altijd nagenoeg hetzelfde en dat is met dit nieuwe onderzoek niet veel anders: we zijn best verslaafd.

Smartphone-concertDe website Buzzfeed heeft onder haar bezoekers een onderzoek gehouden. Vorige maand vroegen ze aan lezers hoe verslaafd ze waren aan hun telefoon. Er waren verschillende antwoorden in diverse categorieën waar uit gekozen kon worden en meer dan 80.000 mensen hebben er aan mee gedaan. De uitkomst is eigenlijk iets dat we al lang weten: we zijn met zijn allen best verslaafd aan die kleine minicomputer die we altijd bij ons dragen. We kijken er vaak op, raken in paniek als we hem niet bij hebben, openen vaak dezelfde apps als we de telefoon vast hebben en we voelen regelmatig de telefoon trillen terwijl die dat niet doet.

Hoe vaak kijken we naar onze telefoon?

40 procent zegt elke paar minuten naar zijn telefoon te kijken en 40 procent geeft aan meer dan tien keer per dag te kijken. 12 procent zegt vijf tot tien keer per dag te kijken, wat op zich wel mee valt. 5 procent kijkt alleen wanneer er een notificatie is en 2 procent kijkt misschien één of twee keer per dag. Opvallend is dat 1 procent aangeeft geen telefoon te hebben, iets dat bijna ondenkbaar is tegenwoordig.

Hoe voelen we ons wanneer we de telefoon per ongeluk vergeten mee te nemen?

Je kent het wel: je verlaat je huis en vergeet je telefoon mee te nemen. Met een beetje geluk kom je er op tijd achter, maar als je pech hebt merk je het pas als het te laat is. 51 procent zegt licht in paniek te raken maar dat ze daar wel overheen komen. 33 procent geeft aan behoorlijk overstuur te zijn en dat het voelt alsof ze een ledemaat missen (dan ben je dus behoorlijk verslaafd). 10 procent zegt dat het niks uit maakt en dat ze de jaren dat er geen mobieltjes waren ook hebben overleefd. Maar liefst 6 procent zegt dat het nog nooit gebeurd is of dat ze geen telefoon hebben.

De irritatie van een trilling die er niet is

Je loopt over straat en opeens voel je je telefoon trillen. Even stop je met lopen en pak je je telefoon uit je broekzak om te kijken wie er een berichtje gestuurd heeft, maar een kijkje op het scherm leert je dat er geen notificaties zijn. Doet je telefoon even raar of ben jij nou gek? Waarschijnlijk dat laatste en maar liefst 78 procent geeft aan wel eens een trilling te voelen die er niet is.

Dit verschijnsel wordt ook wel Phantom Vibration Syndrome genoemd en vooral jongere mensen hebben er meer last van. Volgens onderzoekers probeert ons brein patronen te vinden en zal daarom soms openingen in bestaande patronen aanvullen. Het kan ook zijn dat het gebruik van onze nieuwe apparaten invloed heeft op hoe ons brein informatie verwerkt. Dus als je wat jonger bent en trillingen voelt die er niet zijn: je bent niet gek en je bent niet alleen!

Heeft het gebruik van je telefoon invloed gehad op relaties en geluk?

Dit is wel een interessant stukje. Hebben mobiele telefoons invloed op relaties en geluk? Een goed voorbeeld is wanneer je uit gaat eten. Kijk bijvoorbeeld maar eens rond en kijk hoeveel mensen naar hun telefoon aan het staren zijn en misschien ben jij er zelf ook wel schuldig aan. 43 procent geeft aan dat ze zouden willen dat de telefoon wat minder aanwezig zou zijn tijdens het eten. 34 procent zegt dat telefoons totaal geen invloed hebben gehad op relaties en 16 procent geeft aan dat het geen invloed heeft gehad, maar dat ze een overeenkomst hebben met elkaar dat het oké is telefoons te gebruiken. 7 procent zegt de realiteit te missen en in dat geval is een ritje naar iemand die hulp kan bieden misschien geen verkeerde keuze!

En hoe zit het met je geluk? Hebben telefoons daar invloed op? We weten van een eerder onderzoek dat veel kijken naar Facebook iemand ongelukkig en zelfs depressief kan maken. 27 procent zegt dat het geen invloed heeft gehad, 10 procent geeft aan dat ze zich verslaafd voelen en dat het wel degelijk invloed gehad heeft op hun geluk. 9 procent zegt dat het invloed heeft gehad op hun geluk omdat het ze in staat stelt veel te doen. Opvallend is dat ongeveer de helft (54 procent) niet precies weet of het invloed gehad heeft op hun geluk. Ze genieten van de voordelen maar zouden ook wel minder naar hun telefoon willen kijken.

Er zijn nog meer vraagstukken onderzocht en voor het volledige onderzoek kun je terecht op Buzzfeed.

 


Tags: , , , ,