Gerucht: Qualcomm werkt aan processor met 10 kernen

Er zijn veel soorten processors: met één kern, twee kernen, vier kernen of zelfs acht kernen. Qualcomm, een van ’s werelds grootste chipsetfabrikanten voor smartphones, zou nu werken aan een processor met maar liefst tien kernen!

Snapdragon 800De Snapdragon 810 van Qualcomm is momenteel een van de snelste processors die je zult vinden in een smartphone. Zó snel zelfs dat telefoons niet alle warmte af kunnen voeren als de processor op een te hoge snelheid draait. Toch houdt dat Qualcomm niet tegen om nog een stapje verder te gaan want de fabrikant zou werken aan een processor met maar liefst tien kernen.

De Snapdragon 818 zou vier snelle kernen hebben, twee minder snelle kernen en ook nog eens vier energiezuinige kernen. De snelheid van de snelle kernen zou op 2GHz liggen en de minder sneller kernen moeten het doen met 1,2GHz en 1,6GHz. Hoe snel de energiezuinige kernen zijn is nog niet bekend. Ook is niet bekend wanneer de Snapdragon 818 het levenslicht gaat zien.

4 + 2 + 4

Nu vraag je je misschien af waarom je al die kernen nodig zou moeten hebben, maar we beginnen bij het begin: technisch gezien is de Snapdragon 818 geen 10-core processor, maar een chipset met drie processors erop: een quad core, dual core en nog een quad core. Een dergelijke samenstelling zie je ook alleen in mobiele apparaten en niet in computers bijvoorbeeld. De reden daarvoor is dat een smartphone zo lang mogelijk mee moet gaan zonder in te boeten op de snelheid van de telefoon.

Wanneer je niet veel doet worden alleen de energiezuinige kernen ingezet. Snelheid en kracht heb je dan toch niet nodig en zo gaat de telefoon langer mee. Wanneer je zwaardere apps gaat gebruiken of HD-filmpjes gaat kijken worden de andere processors ingeschakeld. De snellere kernen die meer energie nodig hebben worden dus alleen ingeschakeld als apps die snelheid nodig hebben.

Bron: Pocketnow.com


Tags: , , , ,