Bellen via apps nog niet heel populair

Multiscope heeft een onderzoek gehouden om te kijken hoe populair bellen via apps op de smartphone is en welke apps het meeste gebruikt worden. Bellen via apps is niet heel populair en best veel mensen wisten niet eens van het bestaan af.

Sinds een tijdje kun je bellen via WhatsApp maar je kunt ook al tijden bellen via Skype, FaceTime, Facebook Messenger en Viber. Multiscope heeft een onderzoek gehouden onder 1.372 respondenten om te kijken hoe populair het bellen via apps nou eigenlijk is. 84 procent van de ondervraagden heeft een smartphone en het onderzoek is volgens Multiscope representatief voor de Nederlandse bevolking.

5 procent zegt vaak gebruik te maken van bellen via apps en 16 procent gebruikt het af en toe. 31 procent heeft het wel eens geprobeerd, 34 procent heeft het nog nooit geprobeerd en maar liefst 14 procent wist niet eens van het bestaan af. Er kan dus gesteld worden dat 79 procent eigenlijk nooit belt via apps en van de 21 procent die het wél doet heeft 16 procent aangegeven het slechts af en toe te doen. Heel populair is bellen via apps dus nog niet in Nederland.

Van de gebruikte apps is WhatsApp verreweg het populairst. Maar liefst 86 procent heeft aangegeven WhatsApp te gebruiken om te bellen. Daarna zien we Skype in het lijstje staan met 19 procent, FaceTime met 12 procent, Facebook Messenger met 12 procent en Viber met 5 procent. Waar wij dan wel benieuwd naar zijn: welke groep gebruikt welke app? Het kan namelijk zijn dat degene die veel bellen via apps een andere app gebruiken dan de mensen die het maar af en toe doen. Misschien dat juist Skype meer gebruikt wordt door de mensen die vaker bellen via apps en dat WhatsApp populairder is bij de groep die minder vaak belt via apps. Dat is echter niet te zien in de resultaten.

Multiscope-VOIP

Nog altijd veel problemen rondom bellen via WhatsApp

Wanneer je rondneust op diverse fora waar bellen via WhatsApp besproken wordt kom je er al snel achter dat eigenlijk maar weinig mensen tevreden zijn over de functie. Nog altijd is de geluidskwaliteit onder de maat, er is veel echo te horen en er is veel vertraging. Ook vinden mensen het niet zo prettig dat je nu niet meer de optie hebt om normaal te bellen vanuit WhatsApp. Het is dan ook opvallend dat WhatsApp het populairst is als het aankomt op bellen via apps. Natuurlijk is het de populairste berichtenapp, maar als je goede kwaliteit wilt tijdens het bellen dan zijn er betere opties.


Tags: , , , , ,