Commodore als naam voor smartphones

Een van de eerste thuiscomputers was de Commodore 64. Deze computer is uitgebracht in 1982 en er was van alles op mogelijk, van simpel vermaak tot serieuzere zaken. De naam Commodore, inclusief het oude logo, is nu te vinden op een Italiaanse smartphone.

Het was 1982 toen de Commodore 64 uit kwam voor een prijs van ongeveer 600 dollar (omgerekend naar nu zo’n 1500 dollar) en het liet de concurrentie ver achter zich. In 1994 werd de verkoop gestaakt na zo’n 12,5 tot 17 miljoen eenheden te hebben verkocht. En dan nu, in 2015, heeft een Italiaans bedrijf de naam opnieuw leven ingeblazen door het te gebruiken voor een smartphone.

Commodore-PET-1De Commodore PET is een redelijk doorsnee smartphone maar om de naam te eren worden er standaard een Commodore 64-emulator en een Amiga-emulator meegeleverd, inclusief een aantal retro-games. Perfect dus om de nostalgie van de 80’s te herleven op je hypermoderne draagbare computertje.

De Commodore PET heeft 2GB werkgeheugen en de processor is een octacore van Mediatekt met een kloksnelheid van 1,7GHz. Er is 16GB opslag aanwezig, achterop zit een 13-megapixelcamera en voorop zit een 8-megapixelcamera. Er komt ook nog een variant met 3GB werkgeheugen en 32GB opslag. De telefoons moeten 275 en 330 euro gaan kosten. De Commodore PET komt in eerste instantie uit in Italië, Frankrijk, Duitsland en Polen maar later moeten meer landen volgen.

Het is niet de eerste keer sinds 1994 dat de naam Commodore opnieuw gebruikt wordt. Zo werd er in 2011 nog een Commodore 64 verkocht met daarin de componenten van een moderne computer. Maar de naam is ook gebruikt voor muziekspelers, spelcomputers, gamecomputers en laptops.


Tags: , , , ,