Indiase fabrikant toont ongekend goedkope smartphone

Hier in Nederland zijn een paar zeer voordelige smartphones te koop. Onder andere Motorola, Microsoft en Honor bieden prima smartphones voor een zeer lage prijs. De Indiase fabrikant Micromax doet daar echter nog een schepje bovenop.

Yureka-PlusDe Yureka Plus van Micromax zal waarschijnlijk nooit in Nederland uitgebracht worden maar is vanwege de specificaties in combinatie met de lage prijs toch wel het vermelden waard. We beginnen met de prijs: zo’n 145 euro.

Voor 145 euro mag je blij zijn met een scherm dat een resolutie heeft van 720×1280 pixels. Qua processor zit er vaak een budget-processor in een smartphone van die prijs, qua opslag is het vaak maximaal 8GB en werkgeheugen blijft eigenlijk altijd steken op 1GB. Dus nu weet je wat je ongeveer kunt krijgen voor 145 euro in Nederland. Dan nu naar de Yureka Plus.

Een 5,5 inch-scherm met een resolutie van 1080×1920 pixels, een mid-range Snapdragon 615-chipset, 2GB werkgeheugen, 16GB opslag (uitbreidbaar) en een camera met een IMX214-sensor van Sony die ook te vinden is in de OnePlus One en Nexus 6. De accu heeft een capaciteit van 2500mAh en de telefoon draait op Cyanogen OS 12 welke gebaseerd is op Android 5.0. Dat alles voor minder dan 150 euro!

Als je hier in Nederland een soortgelijke smartphone wilt kopen dan heb je de keuze uit diverse smartphones, maar die vind je niet voor minder dan 250 euro. Sterker nog, de goedkoopste telefoon met een Snapdragon 615 die je op dit moment kunt kopen is de HTC Desire 820 en die kost 300 euro. Andere telefoons met die processor zijn de Galaxy A7 (meer dan 350 euro) en HTC One M8s (meer dan 400 euro).

Hetzelfde voor minder dan de helft van de prijs

En dan komt nu de hamvraag: hoe komt het dat Micromax een smartphone kan verkopen die specificaties heeft van een smartphone die doorgaans meer dan het dubbele kost? Dat is iets waar wij geen antwoord op hebben. Mogelijk heeft het iets te maken met lagere marges en goedkopere productie in India. Ook kan het zijn dat de gebruikte materialen van mindere kwaliteit zijn dan we gewend zijn van merken als HTC en Samsung. Van de andere kant: Honor biedt ook meer voor minder dan de grote merken en die leveren ook prima smartphones. Het is in ieder geval wel knap hoeveel Micromax in zo’n goedkope smartphone weet te stoppen.

Overigens heeft het Chinese Lenovo eerder dit jaar hetzelfde geintje geflikt met de Lenovo K3 Note. Die biedt voor 150 dollar ongeveer hetzelfde qua specificaties.

 


Tags: , , ,