Een sneller opgeladen batterij gaat mogelijk langer mee

Onderzoekers van de TU Delft zijn tot de conclusie gekomen dat lithium-ion-batterijen langer mee gaan als ze sneller opgeladen worden.

Lege batterijlithium-ion-batterijen worden onder andere gebruikt in smartphones en tablets dus elke uurtje dat ze langer mee gaan is meer dan welkom. Onderzoekers van de TU Delft hebben nu uitgevonden hoe de elektrodeeltjes in de batterijen bewegen. Ze hebben daarvoor gebruikgemaakt van röntgenstralen.

De elektrodeeltjes zijn vaak kleiner dan 1 micrometer, wat een duizendste van een millimeter is, in doorsnee en wanneer ze lithium-ionen opgenomen worden veranderen ze van structuur. Eerder was het niet mogelijk om in detail te bekijken hoe dit soort deeltjes zich gedragen.

Wanneer een lithium-ion-batterij snel opgeladen wordt verandert de structuur van de deeltjes geleidelijker en gemakkelijker wat er voor kan zorgen dat de batterij langer mee gaat tot hij weer leeg is. Ook zou de batterij meerdere keren opgeladen kunnen worden voordat hij ‘op’ begint te raken.

 


Tags: , , , ,