Verzekeraar komt met app op smartphone tijdens het rijden te blokkeren

Je smartphone gebruiken tijdens het rijden kan zeer gevaarlijk zijn. Dat weet verzekeraar a.s.r. waarschijnlijk ook dus komen ze met een app die je smartphone blokkeert wanneer je aan het rijden bent.

Even die ene melding checken, even snel bellen en even snel een foto maken van die gekke auto die voor je rijdt. Heel wat mensen gebruiken de smartphone stiekem toch best vaak wanneer ze aan het rijden zijn. Volgens verzekeraar a.s.r. kunnen veel mensen de meldingen niet weerstaan waarna de aandacht opeens verdeeld moet worden tussen de smartphone en het autorijden.

Rij-Veilig

De verzekeraar komt daarom met een app. De Rij Veilig-app blokkeert zo goed als de hele smartphone, op handsfree-bellen en navigatie-apps na. Wanneer je harder dan 15 kilometer per uur rijdt treedt de app in werking en kun je rustig en ongestoord van A naar B rijden. Wanneer je de app hebt maar als passagier in de auto zit kun je je telefoon gewoon gebruiken zoals je dat normaal doet.

Volgens a.s.r. worden 5 tot 25 procent van alle verkeersongevallen veroorzaakt door afleiding. Drie procent van de dodelijke ongevallen zou komen door sms’en achter het stuur. Mocht je geïnteresseerd zijn in de app dan kun je hem downloaden in de Play Store en je hoeft geen klant te zijn bij a.s.r. om de app te gebruiken.

Handsfree bellen net zo gevaarlijk als normaal bellen?

Er zijn in de jaren sinds de introductie van de smartphone tal van onderzoeken geweest naar het effect van het gebruik van een mobiele telefoon in het verkeer. Dat heeft ertoe geleid dat de politie hard optreedt tegen het gebruik van een telefoon tijdens het autorijden. Recente onderzoeken tonen echter aan dat handsfree bellen mogelijk net zo gevaarlijk is als normaal bellen in de auto.

Het gevaar van bellen in de auto is dat je aandacht verdeeld wordt. Je moet je goed kunnen concentreren op de weg als je aan het rijden bent en dat gaat niet wanneer je aan het bellen bent. Hierdoor zie je sneller dingen over het hoofd met alle gevolgen van dien. In recente aflevering van Mythbusters is hier ook aandacht aan besteed. Mocht je regelmatig handsfree bellen in de auto dan is het de moeite waard het onderstaande filmpje te kijken.


Tags: , , , ,