Ontwikkelaar installeert DOOM op Apple Watch

De Apple Watch is een leuke gadget en een mooie aanvulling op het bestaande arsenaal aan apparaten van Apple. Het is handig als uitbreiding van je iPhone, maar je kunt er ook DOOM op spelen als je wilt!

Doom-Apple-WatchOp 10 december 1993 kwam DOOM uit, wat een van de eerste 3D schietspellen is. Voor die tijd had het erg goede graphics. De systeemeisen toen waren een 486-processor en maar liefst 8MB werkgeheugen. De Apple Watch heeft wel iets krachtigere hardware aan boord, maar een smartwatch is nooit gemaakt met de intentie erop te gamen. Daarbij is de hardware in een smartwatch aanzienlijk anders qua architectuur dan de hardware die vroeger gebruikt werd in computers.

Toch hebben twee ontwikkelaars het voor elkaar gekregen DOOM om te zetten en te laten werken op de horloge van Apple. Bij het Youtube-filmpje staat uitgelegd hoe ze tot dit resultaat zijn gekomen. Op het kantoor van Facebook in Tel-Aviv hadden ze een 10 uur durende ‘hackaton’ (gewoon wat spelen met programma’s eigenlijk en dingen proberen die je normaal niet zou proberen). Lior Tubi en Mehdi Mulani hadden het idee wat dingen van iOS te hacken. Omdat watchOS 2 de mogelijkheid biedt apps te draaien en dus kwam het idee om DOOM daar op proberen te zetten. Uiteindelijk bleek het nog best lastig om DOOM op de Apple Watch te zetten, mede door hoe het besturingssysteem werkt en het feit dat je niet echt veel knoppen hebt om te gebruiken tijdens het spelen.

Zoals je ziet doet DOOM het gewoon, al loopt het wel wat traag. Als ze het sneller wilden laten werken reageerde het schermpje niet goed meer wat het spelletje onspeelbaar maakte. Overigens hebben ze niet de originele versie van DOOM gebruikt, maar nDOOM, een versie van DOOM die door enthousiastelingen gemaakt is voor op rekenmachines van Texas Instruments.


Tags: , , , ,