Huilen-van-het-lachen emoji is Brits woord van het jaar

In Nederland moet het woord van het jaar nog gekozen worden maar aan de andere kant van de Noordzee zijn ze er al uit. De huilen-van-het-lachen emoji is door Oxfords Dictionaries verkozen tot woord van het jaar.

huilen-van-het-lachenDe emoji is een geweldige manier om een uitdrukking te geven aan een stukje tekst maar dat een emoji woord van het jaar zou worden had waarschijnlijk niemand verwacht. De huilen-van-het-lachen emoji is volgens Oxfords Dictionaries het Britse woord van het jaar omdat het de moraal, het humeur en de verstrooidheid van 2015 toont.

Andere kanshebbers voor woord van het jaar waren overigens wel normale woorden, zoals ‘Brexit’ dat staat voor het verlaten van de Europese Unie door de Britten. Of ‘lumbersexual’ dat staat voor een jonge man met baard en blokjeshemd. Maar toch is de huilen-van-het-lachen emoji de grote winnaar. “Het gebruik van emoji is zo populair geworden dat individuele karakters al hun eigen trends en verhalen hebben ontwikkeld“, aldus Oxfords Dictionaries-directeur Casper Grathwohl tegen de BBC.

Een zin betekenis geven met een emoji

Een emoji kan de lading van een zin totaal veranderen en dat is iets dat belangrijk is als je met iemand aan het chatten bent. Miscommunicatie kan snel ontstaan als er geen emotie gekoppeld is aan tekst, als er geen context is. Zo kan een grappig bedoelde zin opgevat worden als een lompe opmerking met alle gevolgen van dien.

‘Mijn zus heeft haar smartphone in de wc laten vallen’ is een redelijk normale zin. Je leest hem waarschijnlijk op een redelijk neutrale manier en je hebt geen flauw idee wat de emotie achter die zin is. Is het erg dat de zus de smartphone in de wc heeft laten vallen of niet? En dan nu diezelfde zin, maar mét emoji (waaronder het woord van het jaar):

Tekst-met-emojiZoals je ziet kan een emoji veel doen qua emotie. Het kan laten zien dat je het erg vindt, dat je het lachwekkend vindt, dat je het maar stom vindt en je kunt ironisch je duim omhoog steken. De emoji is dus een krachtig communicatiemiddel en dat is ook meteen de reden dat een emoji nu woord van het jaar is.

 


Tags: , , , ,