Dijsselbloem komt met ultimatum voor telecomproviders

telecomproviders

Dijsselbloem, de minister van financiën, komt met een deadline voor de telecomsector. Dit om een gedragscode op te stellen omtrent het verstrekken van smartphones bij abonnementen.

In 2014 heeft de hoge raad al besloten dat het leveren van een telefoon bij een abonnement eigenlijk een koop op afbetaling is. In dit geval is de WFT (Wet op financieel toezicht) van toepassing. Dit betekent voor gebruikers dat het abonnement moet worden geregistreerd bij het BKR (Bureau Krediet Registratie).

Uitzondering op de regel

Veel telecomproviders hebben gevraagd of er een uitzondering voor mobiele abonnementen + telefoons kon komen. Minisiter Dijsselbloem vindt dit niet wenselijk en niet te rechtvaardigen. Hij gaf de providers de kans om zelf een gedragscode op te stellen. De deadline was in eerste instantie 1 januari 2016, echter was er van een gedragscode nog geen sprake.

Nog een kans

De minister heeft de termijn verlengd tot 1 maart, maar helaas bleef een gedragscode uit. Dit heeft Dijsselbloem afgelopen maandag in een brief naar de Tweede Kamer geschreven. Drie keer scheepsrecht, de providers krijgen nog één laatste kans om met een goed voorstel te komen.

Welke maatregelen hier voor de providers in de telecomsector aan vast hangen is nog niet bekend. Momenteel zijn er al 2 organisaties bezig met de voorbereiding van een grootschalige rechtszaak tegen de providers. De hoofdmodus ligt bij het verkondigen dat ze gratis smartphones aanbieden, terwijl het in feite een koop op afbetaling betreft.


Tags: , ,