Artikel: Mobiele telefonie is geweldig!

Normaal, als je aan het bellen of internetten bent, denk je eigenlijk niet na over de werking van je smartphone. Je drukt op wat knopjes, voert wat tekst in en het werkt gewoon, bijna direct. Heb je je ooit afgevraagd hoe het precies in zijn werk gaat?

Soms kom je inspiratie voor een artikel tegen op de meest vreemde momenten, zoals tijdens het luisteren naar een show van de Amerikaanse stand-up comedian Louis C.K. Hij begon op een gegeven moment over dat mensen altijd maar klagen over hun telefoon. “Hij (lees: de data) gaat naar de ruimte. Heb je een seconde om te wachten tot hij terug is uit de ruimte!? Is de snelheid van het licht te traag voor je? Gewoon even wachten tot dat plaatje geladen is“, zegt de comedian ietwat gefrustreerd. “We zijn allemaal zo boos op onze telefoon. Ik haat m’n telefoon, mijn telefoon is klote. Nee dat is het niet! Het is geweldig! Zelfs de slechtste telefoon ter wereld is een wonder!“, vervolgt hij.

Hetzelfde zegt hij ook over Verizon (een Amerikaanse provider), dat mensen maar klagen als het even een seconde traag is. Vervolgens zegt hij iets dat aanleiding is voor dit artikeltje: “We weten niet eens wat er nodig is om wat jij zegt naar een ander te krijgen” Hij zegt niet exact dat zinnetje, maar daar kwam het wel op neer.

Mobiele telefonie is inderdaad een geweldig iets

Wat is er voor nodig om iets dat iemand zegt over te brengen naar iemand anders zodat die persoon het kan horen? Waarschijnlijk iets met masten en 3G toch? Nou, het gaat ietsjes verder dan dat.

Mobiele-telefonie-werking

Nog voordat jij iets doet met je telefoon maakt hij verbinding met de dichtstbijzijnde telefoonmast. Je telefoon verstuurt een soort berichtje naar de mast en krijgt vervolgens een berichtje terug zodat de telefoon weet dat er een verbinding gemaakt is. Vervolgens wil je iemand bellen of mobiel internetten, dus je start de juiste app op. Die data wordt naar de mast gestuurd en gaat vanuit de mast via een glasvezelkabel via een aantal punten naar de servers van de provider. Hier wordt gekeken waar je signaal naar toe moet en wordt het op de juiste manier doorgestuurd naar de ontvangende partij die vervolgens jouw stem hoort, of de tekst krijgt die jij hebt gestuurd. En dat allemaal in een paar seconden, of zelfs niet eens een seconde.

telefoonmastMet internet gaat het nog iets verder want dan spreekt je telefoon data van over de hele wereld aan. Die data gaat via onderzeese kabels de wereld rond en gaat via verschillende locaties naar de juiste eindbestemming toe. Of wat te denken van GPS? De telefoon maakt dan contact met zo’n 30 satellieten die op 20.000 kilometer hoogte met duizenden kilometers per uur rond de aarde vliegen zodat jouw positie op circa 10 meter nauwkeurig bepaald kan worden. Door de afstand tussen de satellieten en de telefoon te meten kan de positie bepaald worden, en ook dat vaak in slechts enkele seconden.

Als je echt diep in gaat op de materie dan gaat het nog véél verder (en wordt het een stuk moeilijker). Dan ga je het hebben over verschillende frequenties, de verdeling van verschillende verbonden apparaten over die frequenties, dat weer goed doorsturen naar de juiste partijen en ga zo maar door. Als je het interessant vindt kun je deze infographic bekijken.

Waardeer de technologie om je heen!

smartphone-foto-maken

Mobiele telefonie is een prachtig iets en de gemiddelde persoon kan moeilijk bevatten hoe ongelooflijk knap het is dat het ‘gewoon’ werkt en dat we praktisch overal bereikbaar zijn. Dat we midden op de Veluwe met 50Mbit per seconde de nieuwste series kunnen streamen via Netflix en selfies kunnen versturen vanaf de hoogste bergen. En dat alles gebeurt sneller met een ongelooflijk rap tempo en gaat veel sneller dan wij kunnen bevatten.

Om de reis die de data maakt een beetje te kunnen visualiseren moet je voorstellen dat je van Maastricht naar Groningen rijdt via de snelweg met honderden kilometers per seconde terwijl er ook ander verkeer met honderden kilometers per seconde rondrijdt en dat allemaal zonder te stoppen voor rotondes, kruispunten en stoplichten en dan zonder schade aan te komen op je eindbestemming.

Dus als je telefoon of netwerk het soms even niet doet, word dan niet boos. Meestal werkt het wel gewoon en het feit dát het werkt is al indrukwekkend genoeg als je er over na gaat denken. Al met al is de smartphone en alles waar verbinding mee gemaakt wordt een knap stukje technologie.

 

 


Tags: , , , , , ,