Wordt de telecommarkt op zijn kop gezet?

Eind deze maand (31 oktober) zal de langverwachte telecomveiling plaats vinden. Op die veiling kan geboden worden op mobiele frequenties. Naast de grote drie (KPN, Vodafone en T-Mobile) zal er ruimte zijn voor nieuwkomers op de telecommarkt.

Telecommarkt is in beweging

ZendmastHet rommelt al een tijdje op telecommarkt. We zijn van bellen en sms’en naar bellen en internetten gegaan. 3G is alweer ‘oud’ en 4G is het nieuwste van het nieuwste (maar nog niet in heel Nederland) en heeft de toekomst. Providers proberen de veranderingen krampachtig bij te houden, maar slagen daar niet bepaald goed in. Getuige daarvan zijn de prijzen, want die zijn de afgelopen 1 tot 2 jaar gigantisch gestegen. Of wat dacht je van onbeperkt internet? Ook dat is grotendeels afgeschaft, of je moet er flink extra voor betalen. Daarnaast hebben sim only abonnementen aan populariteit gewonnen. Het landschap verandert dus en dat gaat na de komende veiling misschien nog sneller.

Prijzenoorlog op komst?

Hoewel bijvoorbeeld Hi internet al wel als uitgangspunt neemt, nemen de meeste providers nog altijd bellen en sms’en als basis voor een abonnement en zit internet hierbij inbegrepen of je kunt zelf een internetbundel kiezen. Mogelijk gaan nieuwkomers op de telecommarkt dat omgooien waardoor internet centraal zal staan. De bedoeling is dat de nieuwkomers voor meer concurrentie tussen de providers zorgen, waardoor mogelijk een prijzenoorlog ontstaat. Na alle prijsverhogingen in het afgelopen jaar zullen consumenten dit alleen maar toejuichen.

Kansen voor prijsvechters

In Frankrijk heeft een nieuwe speler voor opschudding gezorgd. In korte tijd heeft een prijsvechter bijna 6% van de Franse markt in handen gekregen. Aangezien Nederland een van de duurste landen in Europa is wat betreft de prijzen van mobiele abonnementen, zullen er voor een prijsvechter zeker kansen zijn in Nederland. De verwachting is dat naast T-Mobile, Vodafone en KPN ook Tele2 en UPC/Ziggo mee gaan bieden in de veiling. Gaan we na de veiling veranderingen zien in zowel de samenstelling als de prijzen van abonnementen? Zijn de nieuwe partijen in staat om veranderingen te forceren? We durven het nog niet te beloven. Misschien gaan we naar grotere internetbundels toe, bellen we via ‘VOIP’ (bellen via het internet). Misschien vervalt de basis van bellen en sms’en en gaan we naar een basis toe van internet met aparte bundels voor bellen en sms’en, want niet iedereen heeft of wil internet. We zijn benieuwd hoe de veiling zal verlopen en in hoeverre de veiling de telecommarkt op zijn kop zet.


Tags: , , , , ,