Vijf telecomproviders doen mee aan frequentieveiling

Eind oktober zal de grote frequentieveiling in Nederland plaatsvinden. Bij de veiling worden vele frequenties geveild voor het gebruik in de telecomsector. Aan de veiling zullen vijf telecomproviders mee doen.

Vijf telecomproviders doen mee aan de frequentieveiling

ZendmastBij een kleinere veiling in 2010 deden ook vijf providers mee, namelijk KPN, T-Mobile, Vodafone, Ziggo en Tele2. Nu ook doen er weer vijf providers mee, maar het Agentschap Telecom heeft niet bekendgemaakt om welke providers het precies gaat. Aannemelijk is dat het om dezelfde vijf providers gaat. Bij de veiling die in oktober zal plaatsvinden worden alle frequenties geveild. Denk aan de frequenties die momenteel gebruikt worden voor GSM en 3G, maar ook oudere frequenties zoals de 800MHz-band (werd gebruik voor analoge tv’s), worden geveild. Er is overigens genoeg frequentieruimte voor alle vijf de providers zodat niemand naast een frequentie hoeft te grijpen. Het is wel noodzakelijk voor de providers om mee te dingen aangezien álle frequenties onder de hamer gaan (ook de huidige frequenties dus).

4G-netwerken en concurrentie

Naar verwachting kan de frequentieveiling schot in de 4G-zaak brengen. Er komen nieuwe frequenties vrij die onder andere gebruikt kunnen worden voor een 4G-netwerk. Ook kan de frequentieveiling zorgen voor meer concurrentie. We hopen op beide, 4G én scherpe concurrentie!

Bron: Agentschap Telecom


Tags: , , , , ,