Chat-app Telegram opeens een stuk populairder

Gisteren kwam het nieuws dat WhatsApp overgenomen is door Facebook en dat werd gevolgd door een felle discussie op het internet over wat het betekent voor de populaire berichtendienst. Nu is bekend dat de concurrent, Telegram, snel in populariteit stijgt.

Telegram stijgt snel in populariteit

Telegram logoTelegram voor iOS stond tot voor kort op nummer één in de App Store in maar één land, maar in slechts 24 uur tijd is dat ene land uitgegroeid tot acht landen: Chili, Mexico, Nederland, Ghana, Duitsland, Spanje, Nicaragua en Paraguay. Ook zijn er in één dag tijd maar liefst een half miljoen gebruikers bij gekomen. Het lijkt er dus op dat het nieuws over WhatsApp heel goed nieuws is voor Telegram. Zij stellen immers dat ze privacy en veiligheid hoog in het vaandel hebben, en dat waarderen mensen blijkbaar.

Telegram niet zo veilig?

Telegram maakt gebruik van zware encryptie voor berichten, berichten kunnen ‘vernietigd’ worden, je kunt de app benaderen vanaf diverse apparaten, het is gratis en de basis van de app is gratis te gebruiken door ontwikkelaar om nieuwe apps te maken op bijvoorbeeld andere besturingssystemen. In hoeverre Telegram nou echt beter met encryptie en privacy om gaat dan WhatsApp moet nog blijken. Enkele ontwikkelaars hebben de encryptie die Telegram gebruikt, onder de loep genomen. Er zou nogal wat schorten aan de manier waarop berichten en andere data versleuteld wordt en het zou allesbehalve veilig zijn. Het team achter Telegram is het daar niet mee eens en blijft erbij dat hun versleutelingsmethode veilig is. Ook is er een wedstrijd waarmee je 200.000 dollar in bitcoins (een digitale valuta) kunt winnen. Het enige dat je moet doen: de beveiliging kraken.

Telegram is ontwikkeld door Pavel Durov en Nikolai Durov. Die namen zeggen je waarschijnlijk niks, maar dat duo zit ook achter het sociale netwerk VK (ook bekend als VKontakte). VK is min of meer de Russische tegenhanger van Facebook en heeft zo’n 245 miljoen actieve gebruikers. Telegram en VK staan echter wel los van elkaar.

Telegram niet het enige alternatief

Naast Telegram zijn er ook tal van andere chatapplicaties, maar als we die allemaal bespreken zijn we wel even bezig. Er is echter een zeer uitgebreid blog te vinden op missingm.co waarin diverse apps besproken worden. Er wordt onder andere gekeken naar het design, op welke systemen het werkt en hoe veilig het is. Het blog heeft als conclusie dat Surespot de beste app is als het gaat om berichten versturen van Android naar Android, iOS naar Android (en andersom) en iOS naar iOS. Als je meer informatie wilt kun je hier het blog lezen.

Wat de toekomst gaat brengen is nog niet zeker maar het lijkt erop dat het nieuws over WhatsApp een flinke schokgolf teweeg heeft gebracht. Er zijn in ieder geval voldoende alternatieven om uit te kiezen!


Tags: , , , , , , ,