Nokia spreidt haar kansen

Nokia lijkt de weg een beetje kwijt te zijn. De telefoonmaker lijkt zich te focussen op meerdere mobiele besturingssystemen en ze hebben een behoorlijk aantal toestellen klaar staan om uit te brengen.

Nokia ZetaHet telecomblog GSM Arena heeft een aantal foto’s gepubliceerd van de Nokia Zeta (Nokia 700). Deze telefoon is nog niet officieel aangekondigd en zal draaien op Symbian Belle. Op de foto’s is onder andere het nieuwe homescreen te zien, nieuwe iconen en een nieuw notificatiemenu. De Nokia Zeta is waarschijnlijk de opvolger van de Nokia C6-01. De Zeta heeft een 3,2″ scherm met een resolutie van 640×360. Het toestel zelf heeft een grootte van 110x51x10mm en weegt 80 gram.

Symbian Belle is de opvolger van Anna, waarvan de eerste toestellen met dat besturingssysteem in juni in de winkel kwamen te liggen. Onder andere de iconen zijn veranderd en notificaties bevinden zich in een dropdown menu, zoals onder meer bij Android gebruikt wordt.

Een ander toestel dat waarschijnlijk Belle meekrijgt als besturingssysteem is een telefoon van Nokia die waarschijnlijk de N5 gaat heten. Van dit toestel is nog erg weinig bekend, behalve dat het een 5 megapixel camera met flitser zal hebben. Ook zou Nokia naast de N5 ook nog met de N6 en N7 komen.

Er staan dus mogelijk 4 nieuwe Nokia toestellen in de startblokken, allemaal met het nieuwe Symbian Belle. Daarnaast is Nokia ook bezig met de N9, die op zowel Windows Phone 7 als MeeGo zal draaien.. Ook verschenen er vorige week 2 foto’s die een Nokia N9 toonde met daarop het Android besturingssysteem. Waar de meeste fabrikanten zich focussen op 1 of 2 systemen lijkt Nokia zich overal op proberen te focussen. Ook komen ze in korte tijd met enorm veel toestellen. Op zich niet vreemd, want het gaat niet goed met de Finse fabrikant. De populariteit van Nokia is de afgelopen paar jaar flink gedaald en ze voelen de hete adem van fabrikanten als HTC, Samsung en Sony Ericsson in hun nek. Waarschijnlijk is dat ook de reden dat ze met meerdere systemen bezig zijn. Een kat in het nauw maakt rare sprongen en Nokia lijkt zijn risico te spreiden.