Een app die je verteld wanneer het stoplicht op groen springt

Enkele wetenschappers hebben een iPhone applicatie ontwikkeld die gebruikers verteld wanneer het stoplicht op groen springt. Het doel van de app is het besparen van brandstof omdat je kunt anticiperen op het te komen signaal.

SignalGuruOm de app, SignalGuru, te gebruiken moet je je iPhone op het dashboard van de auto plaatsen. Vervolgens ‘kijkt’ de applicatie met de camera van je iPhone naar verschillende verkeerslichten die je tegenkomt. Die verkeerslichten worden gescand en gekoppeld aan je locatie en tijd. Het idee is dat, als genoeg automobilisten dit doen, de applicatie door middel van het combineren van gegevens weet (met een afwijking van maximaal een seconde) wanneer het stoplicht op groen of rood gaat springen.

SignalGuru uitleg

De uitleg van SignalGuru. Klik op het plaatje voor een grotere versie.

Doordat je als automobilist zijnde weet wanneer de stoplichten die je tegen gaat komen op rood of groen springen, kun je daarop anticiperen door de auto uit te laten rollen of juist door de rijden. Overigens kan de app overweg met variabele verkeerslichten. Er zijn namelijk systemen die zich aanpassen op de hoeveelheid verkeer dat over een bepaald kruispunt komt, maar daar kan de app gewoon mee overweg. Voor de automobilisten die nu al helemaal warm worden van deze nieuwe app: jammer maar helaas. De app wordt nog niet uitgebracht. De wetenschappers hopen dat andere wetenschappers de techniek verbeteren en apps uit gaan brengen.