Groei mobiele internetters en dataverkeer zet door

We leven in een klein landje, maar als we naar de cijfers kijken van mobiel internet dan is dat niet te merken. We verstoken ongelooflijk veel data per dag en we hebben een behoorlijk aantal mobiele internet gebruikers.

Mobiel InternetAfgelopen jaar hadden we in Nederland 4,4 miljoen mobiele internet aansluitingen en dat aantal is dit jaar gestegen naar 6,5 miljoen. Nu zullen sommige mensen al snel denken dat meer dan 1/3e van de Nederlanders te vinden is op een mobiel netwerk, maar dát is niet helemaal w aar. Hoewel veel inwoners van onze koude landje slechts één mobiel apparaat gebruiken zijn er ook mensen met twee of meer apparaten. Maar zelfs dan nog is het een erg mooi cijfer. Per maand wordt er zo’n 1000 terrabyte (1 terrabyte = 1000 gigabyte) aan data verstookt over de drie mobiele netwerken in ons land (T-Mobile, KPN en Vodafone). Per gebruiker komt dit neer op zo’n 150MB.

Aantal mobiele internettersHet totale verbruik van de Nederlanders is ook indrukwekkend te noemen. In de eerste helft van het jaar verbruikten we 5,88 miljoen gigabyte aan mobiele data, wat neerkomt op zo’n 32TB per dag. Om even een mooie vergelijking te maken, 5,88 miljoen GB staat gelijk aan ongeveer:

– 1.960.000.000 MP3’tjes (3MB gemiddeld)
– 117.600.000 filmpjes van 50MB (een gemiddeld Youtube filmpje)
– 2.940.000.000 foto’s van 2,5MB
– 11.760 volledig gevulde 500GB harde schijven (standaard hoeveelheid op een standaard huis-tuin-en-keuken computer)
– 4.260.869.565 diskettes van 1.44MB

Behoorlijke cijfers dus. Maar we gaan verder met het nieuws zelf. Wij Nederlanders verstuurden in de eerste periode van dit jaar 5,7 miljard sms’jes en we belden 11,55 miljard minuten via onze geliefde mobieltjes.

Dan komen we bij het kopje ‘omzet’. De hoeveelheid dataverkeer is de afgelopen twee jaar verviervoudigd, maar de omzet is niet met diezelfde vaart gegroeid. In het eerste halfjaar van 2011 werd er door mobiele providers 404 miljoen euro verdiend aan datadiensten. De omzet van de sms’jes was in diezelfde periode 378 miljoen euro. In totaal werd er door de providers 2,54 miljard euro verdiend tegenover 2,41 miljard in het jaar daarvoor. Na het eerste half jaar van dit jaar werden echter datalimieten ingesteld en in sommige gevallen de prijzen verhoogd. Hoe de cijfers er nu uitzien is niet bekend en we weten dus ook nog niet hoe de omzet zich ontwikkeld sinds de veranderingen doorgevoerd zijn.

Dataverkeer

Duidelijk te zien dat smartphones het goed doen in ons landje en dat ze steeds populairder worden. Ook is duidelijk dat providers hun ideeën over mobiel internet uiteindelijk moeten gaan aanpassen, want de prijzen die nu gevraagd worden voor veel abonnementen zijn (veel) te hoog en een datalimiet is iets dat niet meer zou moeten kunnen anno 2011. Misschien minder voor de keiharde cash gaan en meer voor de ervaring van de klant?

Bron: Opta