Smartphones en tablets vs handhelds

Smartphones en tablets worden steeds meer gebruikt om spelletjes op te spelen. Deze ‘mobiele games’ markt was voorheen in handen van de Sony en Nintendo handhelds (PSP, 3DS, Nintendo DS). Dat is nu aan het veranderen.

Tablet-gamingEen smartphone is steeds meer gemeengoed en ook tablets zijn steeds meer in trek bij veel mensen. Iemand die een smartphone of tablet neemt, heeft meteen een gigantische bibliotheek van apps en games tot de beschikking. Daarmee belanden smartphones en tablets langzaam maar zeker in het vaarwater van de handhelds. De hete adem van smartphones en tablets wordt goed gevoeld door Sony en Nintendo. Naast het groeiende aantal smartphones en tablets is er ook een ander probleem voor de handhelds, namelijk de prijs van games. Waar een game op de PSP of 3DS al snel meer dan 30 euro kost, kun je op bijvoorbeeld de iPhone al games kopen vanaf 1 euro.

Mobiele apparaten nemen dus de handheld markt stukje bij beetje over en de cijfers reflecteren dat dan ook. In 2009 hadden iOS en Android 19 procent van de mobiele games-markt in de VS in handen. Dat aantal is in slechts twee jaar tijd gegroeid naar 58 procent. Sony, de maker van de PSP verloor 5 procent van de markt. Nintendo incasseerde echter de grootste klappen en verloor 34 procent. Het is niet te zeggen hoe het in de toekomst gaat verlopen, maar het moge duidelijk zijn dat gaming op mobiele apparaten steeds groter en serieuzer wordt.


Tags: , ,