“Telefoons na 2014 krachtiger dan Xbox360”

Kun je het je voorstellen? Een zakformaat machientje dat op grafische gebied krachtiger is dan de krachtige spelcomputer in je huiskamer? Als we Nvidia mogen geloven zal dat namelijk het geval zijn zo rond 2014.

Nvidia is een fabrikant van grafische kaarten en chipsets. Zo maken ze grafische kaarten voor desktop computers, laptops en spelcomputers en maken ze chipsets voor mobiele apparaten. Het bedrijf heeft nu een grafiek online gezet waarop de stijgende lijn van grafische kracht te zien is. Als we de grafiek (en daarmee dus Nvidia) mogen geloven dan zal de grafische chip in een telefoon of tablet nagenoeg even krachtig zijn als de grafische kaart in bijvoorbeeld de Xbox360.

Nvidia grafiekHet zou indrukwekkend zijn als Nividia de voorspelling tot waarheid weet te maken. Maar dan nog zit je op je smartphone of tablet met een probleem (of meerdere problemen): aangenomen wordt dat games op mobiele apparaten maar een paar euro mogen kosten, besturing met touchscreen werkt lang niet zo lekker als besturing op een controller en de markt is een heel stuk kleiner. Games voor een console kosten al snel €50 tot €60 en wij denken dat er maar weinig mensen zijn die een dergelijke prijs neertellen voor een game op een tablet of smartphone. Ook is het maar de vraag of ontwikkelaars wel ‘serieuze’ games willen maken voor de mobiele markt (denk aan Call of Duty, Need for Speed, Battlefield, Tomb Raider, Bioshock, etc).

Wat je ook niet moet vergeten is dat de Xbox360 inmiddels alweer +/- 7 jaar oud is. Tegen 2014 is de Xbox360 bijna 10 jaar oud en staan de nieuwe Xbox en PLAYSTATION weer in de startblokken die volgens geruchten 6 tot 8 keer zo krachtig worden als de huidige versies. Het is dus knap dat de grafische mobiele kracht met grote stappen vooruit gaat, maar wij denken dat het nog wel even zal duren voordat bijvoorbeeld een tablet serieus kan concurreren met een spelcomputer als de Xbox, PLAYSTATION of zelfs de Wii.

Wij zijn benieuwd wanneer de nieuwste Galaxy Tab, iPad, iPhone of Samsung Galaxy de onderstaande beelden tevoorschijn kan toveren. Dat zal vast niet rond 2014 zijn, maar dat het sneller dan je denkt mogelijk zal zijn, dat is een gegeven!

httpv://www.youtube.com/watch?v=r5nB9u4jjy4

httpv://www.youtube.com/watch?v=RSXyztq_0uM

Bron: Anandtech.com via Engadget.com


Tags: , ,