Netneutraliteit wettelijk vastgelegd

Het is alweer een tijd geleden dat we hierover bericht hebben, maar nu is het grote moment daar: netneutraliteit is goedgekeurd door de Eerste Kamer! Deze goedkeuring volgt meer dan een half jaar na de hele discussie rondom discutabele plannen van KPN.

internetsnelheidKPN besloot in de zomer vorig jaar dat het geld wilde gaan vragen voor diensten zoals Skype en Whatsapp. Je zou dan met je basis-bundels geen gebruik meer kunnen maken van deze diensten, maar je zou hiervoor aparte bundels moeten afsluiten. Dit stuitte op enorm veel verzet vanuit de consument en het bracht een flinke discussie op gang. Er werden Kamervragen gesteld en er werd besloten dat providers bepaalde diensten niet apart mogen verrekenen. De Tweede Kamer had het wetsvoorstel al goedgekeurd, maar de Eerste Kamer had dit nog niet gedaan. Gisteren was het dan zover en keurde ook de Eerste Kamer het wetsvoorstel goed, waardoor het nu definitief opgenomen is in de Telecommunicatiewet.

De netneutraliteit geldt overigens niet alleen voor mobiele providers maar ook voor aanbieders van vast internet. 1MB is dus 1MB en een provider mag bepaalde losse diensten niet blokkeren, belemmeren, extra belasten of er extra geld voor vragen. Er is overigens ook een uitzondering vastgelegd op de netneutraliteit. Stel, je wilt om bepaalde redenen bepaalde websites vermijden (denk bijvoorbeeld aan religieuze redenen), dan is dat alléén mogelijk als jij toestemming geeft, de provider akkoord gaat én er voor de provider geen financieel voordeel aan vast zit.


Tags: , ,