KPN en Vodafone werken samen voor betere dekking

Het ene moment ben je concurrent van elkaar, het andere moment ga je samenwerken om een aantal redenen. Zo willen de twee providers masten gaan delen om zo de dekking te verbeteren.

Het is een mooi initiatief: om dekking te verbeteren gebruikmaken van elkaars masten en de gemaakte kosten delen. Uiteindelijk moet die samenwerking leiden tot een betere dekking van het netwerk en lagere kosten. Op dit moment is het zo dat providers nog hun eigen apparaat gebruiken binnen een mast. Denk bijvoorbeeld aan de antennes. Zowel Vodafone als KPN zal hun eigen antennes gebruiken op de gedeelde zendmasten. Op die manier deel je de kosten van de mast zelf inclusief het onderhoud, maar je behoudt wel je eigen netwerk, wat uiteindelijk zorgt voor minder kosten. De twee providers beginnen in september met de eerste proeven in een beperkt gebied en na een paar maanden wordt gekeken of het uitgebreid kan worden.

Het is dringend nodig dat providers met oplossingen komen om kosten te verminderen zonder in te leveren op zaken als service, dekking en netwerkcapaciteit. SMS, dé goudmijn voor providers, is namelijk enorm snel op zijn retour en mensen maken steeds meer gebruik van internet. Het is dus goed om te zien dat er kosten gedeeld kunnen worden zonder dat er wordt ingeleverd op belangrijke zaken. Nu maar hopen dat de consument die vermindering in kosten ook gaat zien, maar daar rekenen wij (helaas) niet op.

Bron: KPN


Tags: ,