De verschillen tussen de iPhone 5 en de iPhone 4S

Gisteren was het dan eindelijk zover, de aankondiging van de iPhone 5 van Apple. Duizenden mensen zaten aan hun beeldscherm gekluisterd om te kijken wat de nieuwste iPhone zou brengen. En wat brengt hij nou eigenlijk? In dit bericht staan de verbeteringen ten opzichte van de iPhone 4S.

Update: iPhone 5 nu te bestellen, klik hier voor alle prijzen!

iPhone 5 – het design

Gisteren was het magische moment daar: de onthulling van de iPhone 5! Apple legde uit dat ze elk jaar met een nieuwe versie komen, met nieuwe features en met het doel om dé standaard voor smartphones te worden. De iPhone 5 is de dunste en lichtste iPhone die Apple ooit heeft gemaakt. Het is zelfs de dunste smartphone ooit. Met zijn 112 gram is hij 20 procent lichter dan zijn voorganger en dat is enorm licht! Een van de grote veranderingen is het grotere 4 inch scherm. Met zijn 1136×640 resolutie heeft hij nog dezelfde pixeldichtheid als de iPhone 4S en je kunt met je duim nog steeds het hele scherm bedienen. Een groter scherm dus met dezelfde kwaliteit als je gewend bent van eerdere iPhones. Ook apps zijn geüpdatet om te werken met het grotere scherm. Oudere apps die niet geüpdatet zijn doen het ook nog op de iPhone 5, maar dan wel met balken aan de zijkant. Naast een groter scherm is ook de achterkant van de iPhone 5 onder handen genomen. Geen glazen achterkant meer maar een achterkant met een matte afwerking. Ook de connector aan de onderkant van het toestel is veranderd. De nieuwe connector is flink verkleind en heet ‘Lightning’. Om compatibiliteit te behouden met oude accessoires komt er een tussenstukje.

iPhone 5 overzicht

Klik op de foto voor een groter formaat

iPhone 5 – de hardware

iPhone 5 binnenkantDe iPhone 5 ondersteund zo’n beetje elk groot netwerk ter wereld. Ze noemen het ‘Ultrafast Wireless’ en het moet ervoor zorgen dat de iPhone 5 vrijwel overal ter wereld te gebruiken is, op vrijwel elk netwerk. Ook WiFi is onder handen genomen. Er is ondersteuning voor WiFi a/b/g/n en het is enorm snel. De processor van de iPhone 5 is de Apple A6 en die is maar liefst twee keer zo snel als die van de iPhone 4S. Een enorm snelle processor dus! De batterij van de iPhone 5 is ook geüpdatet, waardoor hij langer mee gaat dan die van de iPhone 4S, ondanks de snellere processor en het grotere scherm. Zo kun je maar liefst 8 uur bellen, 8 tot 10 uur browsen, 10 uur video kijken en 40 uur muziek luisteren. Qua opslaggeheugen is er weer de keuze tussen 16, 32 en 64GB.

iPhone 5 – de camera

Apple iSightOok de camera van de iPhone 5, iSight, is ondanks het dunnere design verbeterd. De camera maakt gebruik van een 8 megapixel sensor en een speciale ‘Sapphire’ lens die de kwaliteit moet opschroeven. Ook het software-gedeelte van de camera is verbeterd. Zo is er speciale ruis reductie, betere low-light opties en de camera is 40 procent sneller dan die van de iPhone 4S. Een andere prachtige optie is de panorama optie. Met die optie kun je foto’s maken met een totaal van maar liefst 28 megapixels. Filmen kan tot een resolutie van 1080p met betere stabilisatie en gezichtsdetectie. Ook is het mogelijk foto’s te maken tijdens het filmen. De camera aan de voorkant is ook aangepakt. Met de FaceTime HD camera kun je 720p filmen, er is gezichtsdetectie en je kunt bellen met FaceTime over mobiele netwerken.

iPhone 5 – de software

iOS6Uiteraard is er ook op software-gebied een en ander geüpdatet. Zo is er nu iCloud Tabs, waarmee je tabbladen kunt synchroniseren. Stel dat je op je computer tabbladen open hebt staan, dan kun je die via iCloud Tabs synchroniseren met je iPhone 5. Een ander nieuwtje is Passbook. Met die app heb je al je tickets, vouchers en toegangsbewijzen bij de hand. Stel dat je met het vliegtuig gaat en je komt in de buurt van het vliegveld, dan staat op je lockscreen je ticket klaar om gescand te worden. Ook Photo Stream is nieuw en een makkelijke manier om foto’s te delen. Ook is het mogelijk om met Photo Stream te abonneren op foto’s van anderen en reacties te plaatsen. Uiteraard is ook Siri geüpdatet. Zo kun je nu apps opstarten met je stem. Verder weet Siri nu meer dan voorheen en kun je over het algemeen meer vragen. Denken aan films, sport en restaurants. Je kunt zelfs een reservering plaatsen bij een restaurant via Siri. Er is overigens nog steeds geen Nederlandse versie van Siri beschikbaar.

iPhone 5 – de prijs

httpv://www.youtube.com/watch?v=NpLWiOfS6Kg

De iPhone 5 is vanaf 28 september verkrijgbaar voor een iets hogere prijs dan de iPhone 4S toen die net uitkwam. De 16GB versie van de iPhone 5 gaat 679 euro kosten. De verwachting is dat de 32GB versie voor 779 euro verkocht gaat worden en de 64GB versie voor 879 euro. Qua kleur heb je weer de keuze uit wit en zwart. Als je op de hoogte wilt blijven van de eerste acties die de webwinkels in Nederland hebben, dan kun je je inschrijven voor de iPhone 5 alert. Je krijgt dan direct een e-mail zodra je acties kunt vergelijken!

iPhone 4S vs iPhone 5

iPhone 4S iPhone 5
Grootte 115.2 x 58,6 x 9,3 123.8 x 58.2 x 7.6
Gewicht 140 gram 112 gram
Scherm 3,5 inch
640×960
4 inch
640 x 1136
Processor Apple A5 dual-core 1GHz Apple A6
Camera achter 8 megapixels
1080p video
8 megapixels
1080p video
Camera voor 0.3 megapixels
480p video
1.2 megapixels
720p video
Overig Kleinere connector, LTE-ondersteuning, betere batterij

 

Ontvang direct een mail zodra er winkels zijn waar je de iPhone 5 kunt bestellen
Schrijf je in voor de iPhone 5 alert

Tags: , ,