Apple vs Samsung neemt absurde vormen aan

Het hele Apple vs Samsung verhaal gaat van kwaad tot erger. De ene keer wint Apple, de andere keer wint Samsung.  Verbod hier, verbod daar en de ene schadevergoeding na de andere. Nu is in de VS besloten dat Samsung 1 miljard dollar aan Apple moet betalen!

1 miljard dollar schadevergoeding

Afgelopen vrijdag heeft een rechtbank in de VS een schadevergoeding van Samsung geëist van maar liefst 1,05 miljard dollar (840 miljoen euro) aan Apple. Dit omdat Samsung inbreuk gemaakt zou hebben op patenten van Apple. Vandaag, nadat de beurzen open zijn gegaan, zijn de aandelen van Samsung met 7 procent gedaald. Die daling is de grootste in de afgelopen vier jaar voor het bedrijf.

Samsung laat het er niet bij zitten

In eerste instantie wilden we onderhandelen met Apple buiten een rechtszaak om, omdat Apple een van onze belangrijkste klanten is“, aldus Samsung. “Apple ging echter door met een rechtszaak en we kunnen niets anders doen dan in de tegenaanval gaan om ons eigen bedrijf te beschermen“. De uitspraak in de VS zou flink verschillen met uitspraken die gedaan zijn in andere landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Duitsland. “De geschiedenis laat zien dat een bedrijf nog nooit de sympathie van consumenten veroverde en continu groeide, terwijl het concurreert door misbruik te maken van patentwetgeving, in plaats van door te innoveren.”, aldus Samsung. Het bedrijf hoopt verder dat de consument de zijde zal kiezen van het bedrijf dat innovatie verkiest boven procesvoering.

Samsung bang dat Apple zich gaat richten op de Galaxy S3

Bovenop de flinke schadevergoeding die gevraagd wordt wil Apple naar verwachting ook nog een verkoopverbod op verschillende toestellen van Samsung in de Verenigde Staten. De rechtszaak daarvan zal op 20 september plaatsvinden. De angst voor Samsung is dat Apple zich nu naast oudere toestellen ook gaat richten op de Samsung Galaxy S3. De Galaxy S3 is Samsung’s bestverkopende telefoon tot nu toe en een verbod daarop zou grote gevolgen kunnen hebben voor de omzet van het bedrijf. Ook zou Apple met een dergelijk verbod een behoorlijk voordeel kunnen verkrijgen in de VS.

Google reageert op rechtszaak Apple en Samsung

Ook Google heeft gereageerd op de winst van Apple. Het bedrijf achter Android zegt dat het hof naar overtreding en geldigheid van patenten kijkt en dat de meeste van de patent-gerelateerde zaken zich niet richten op de kern van Android. Ook zouden verschillende patenten opnieuw bekeken worden door het US Patent Office. “De mobiele industrie beweegt enorm snel en alle partijen – inclusief nieuwkomers – bouwen voort op ideeën die al tientallen jaren bestaan. Wij werken samen met onze partners om de consument innovatieve en betaalbare producten aan te bieden en we willen niet dat iets dat in de weg staat.”

Jury had oordeel al na één dag klaar liggen

1 miljard dollar schade betalen voor geschonden patenten. Een krankzinnig hoog bedrag en véél hoger dan bedragen uit eerdere rechtszaken van over de hele wereld. Het wordt echter nog vreemder want de jury die zich over de ongeveer 700 patentclaims moest buigen was al na één dag overtuigd dat Samsung een miljard dollar zou moeten betalen. Dat betekent dat de negen juryleden naar 700 lastige patentclaims hebben gekeken en op basis van de geschonden patenten het te eisen bedrag hebben vastgesteld. In één dag! Daar komt ook nog eens bij dat je in de VS ‘jury-dienst’ hebt als normale burger. Dat betekent dat je opgeroepen kunt worden om te dienen als jury in een rechtszaak. Het komt er dus op neer dat de jury ook mensen zoals jij en ik bevat, mensen die geen (of niet veel) kaas hebben gegeten van patenten. Tel daarbij op dat het Amerikaanse burgers zijn die eerder geneigd zijn in het voordeel van een Amerikaans bedrijf te stemmen en het plaatje is compleet. Er is daarom ook nogal wat kritiek ontstaan na de uitspraak.

Samsung vs Apple jury

Kan het nog gekker?

Ja, het kan nóg gekker, zeker als je kijkt naar wat de juryleden zélf te zeggen hebben. Zo zouden bepaalde patenten overgeslagen zijn omdat die lastig te doorgronden waren en de gesprekken nogal vertraagde. Zo is er bij sommige patentclaims niet gekeken of er sprake is van prior-art of niet (prior-art betekent dat een functie of iets dergelijks al bestond vóór de patentaanvraag waardoor een patent mogelijk niet geldig mag zijn). Dit is bijzonder kwalijk want wanneer Apple claimt dat Samsung inbreuk maakt op een patent waar prior-art van is, dan zou zo’n patent mogelijk niet eens geldig zijn. Maar vanwege een te lang durende discussie zijn een aantal van dat soort patenten overgeslagen. Daarnaast is de jury voorzitter, Velvin Hogan, zelf patenthouder en toen hij naar de patenten begon te kijken vroeg hij zich af: “als dit mijn patent was en ik werd aangeklaagd, zou ik het dan kunnen verdedigen?” Uiteindelijk heeft Hogan besloten dat hij alle pantenten moest verdedigen. Tel daarbij op dat de overige juryleden Hogan als expert op het gebied van patenten zagen en je ziet al direct dat er iets niet helemaal klopt. Juryleden die patenten overslaan om lange discussies te voorkomen en die het woord geloven van een patenthouder die vindt dat hij alle patenten moeten beschermen van de aanklagende partij… Logisch dat Samsung heeft aangegeven in beroep te gaan.

Bron: BBC, CNET & Nu.nl


Tags: , , , ,