Verkoopverbod op iPhones, iPads en Galaxy’s in Zuid-Korea

Zoals we allemaal weten liggen Apple en Samsung overal ter wereld met elkaar in de clinch. Zo ook in Zuid-Korea en daar heeft de rechter een opmerkelijke uitspraak gedaan. Zowel Apple en Samsung hebben een verkoopverbod gekregen op een aantal producten.

Waar twee vechten hebben twee schuld

Apple vs SamsungDe rechter in Zuid-Korea zal wel gedacht hebben: “waar twee vechten hebben twee schuld”. Zowel Samsung als Apple hebben namelijk een verkoopverbod opgelegd gekregen. Samsung maakt volgens de rechter inbreuk op het bounceback-effect van het scherm. Daardoor mag Samsung de Galaxy S2, Galaxy Nexus en Galaxy Tab 10.1 niet meer verkopen in Zuid-Korea. Daarnaast moet Samsung ook nog 17.600 euro betalen aan Apple.

En dan Apple, want die maakt volgens de rechter inbreuk op twee telecommunicatiepatenten van Samsung. Het gevolg daarvan is een verkoopverbod op de iPhone 3GS, iPhone 4, iPad 1 en iPad 2. Ook moet Apple 28.000 euro betalen aan Samsung.

Consument kan iPhone en Galaxy S prima uit elkaar houden

De rechter heeft  ook nog een zegje gedaan over het design van beide merken. Zo zouden de Galaxy S toestellen wel degelijk overeenkomsten vertonen met het ontwerp van de iPhone. Denk aan ronde hoeken en grote schermen, maar volgens de rechter waren deze gelijkenissen ook al aanwezig bij eerdere producten. Ook acht de rechter de kans klein dat consumenten de producten van Samsung en Apple met elkaar verwarren, onder andere door de aanwezigheid van bedrijfslogo’s. Ook zouden consumenten rekening houden met het besturingssysteem en de prijs.

Geen winnaars, alleen maar verliezers

Wij vinden dit een prima uitspraak. Normaal is het zo dat een uitspraak in het voordeel is van één partij, maar in dit geval zijn beide partijen de dupe. Het is vervelend voor de consument maar nu lopen zowel Apple als Samsung inkomsten mis en die voelen de klap dus nog harder. Het beste zou daarom zijn dat beide partijen samen tot een overeenkomst komen om nieuwe rechtszaken te voorkomen. Wat ons betreft mogen meer rechters dit dan ook doen: beide partijen maken inbreuk op patenten/design van elkaar dus krijgen beide een verkoopverbod opgelegd. Het is vergelijkbaar met een speelplaats: een juf of meester ziet twee kinderen vechten die elkaar de schuld geven van iets en het gevolg daarvan is dat beide tijdens de pauze in de hoek moeten staan. Een prima oplossing waarbij geen winnaars zijn, alleen maar verliezers. Hopelijk leggen de vechtjassen het snel bij, zodat de consumenten er niet teveel last van hebben.

Bron: New York Times


Tags: , , , ,