Paarse gloed iPhone 5 camera volgens Apple normaal

We hebben al eens eerder bericht over de paarse gloed op foto’s gemaakt met de iPhone 5. De oorzaak was toen nog niet bekend maar het probleem is duidelijk zichtbaar. Wij zeggen wel “probleem”, maar is het dat ook? Niet volgens Apple, want de paarse gloed is “normaal”.

Verklaring van Apple

Wij durven te stellen dat bijna iedereen die dit leest wel eens foto’s tegen de zon in heeft gemaakt (we nemen de zon even als uitgangspunt). Wie dat gedaan heeft weet heel goed dat je daarbij een witte of gelige gloed te zien krijgt (maar meestal wit). Dat is heel normaal, aangezien de zon overdag een kleurtemperatuur heeft van tussen de 5500 en 6000 Kelvin, wat neerkomt op wit.

KleurtemperatuurWitte zon, witte gloed, zou je zeggen. Bij de iPhone 5 ligt dat wat anders, want foto’s die met dat toestel gemaakt zijn heb je kans een paarse gloed te krijgen. Een fout in de productie? Een fout in het design? Hoort het zo of niet? Volgens Apple is het normaal en ze hebben zelfs een officiële verklaring de deur uit gedaan:

Symptomen
Een paarsige of anders gekleurde lensflare, gloed, of plek is te zien vanwege felle lichtbronnen buiten beeld tijdens het maken van een foto of opnemen van een video. 

Oplossing
De meeste kleine camera’s, inclusief die van elke iPhone, kunnen een lensflare/gloed vertonen aan de zijkant van een foto/video met lichtbronnen die zich buiten beeld bevinden. Dit kan gebeuren wanneer een lichtbron in een bepaalde hoek staat (meestal net buiten het zichtveld) waardoor het een reflectie veroorzaakt binnenin de camera-module en op de camera-sensor. Door de camera een beetje te verplaatsen komt het licht net iets anders binnen waardoor het effect verminderd zal worden.

Een prima uitleg van Apple over de oorzaak van lensflares, maar het verklaard nog steeds niet de paarsige gloed die simpelweg niet voor zou moeten komen.

Paarse gloed een probleem of normaal?

Hoewel Apple zegt dat de paarse gloed normaal is, is het dat simpelweg niet. Wanneer je een witte lamp richting een camera schijnt hoor je geen gloed te krijgen met een duidelijk andere kleur. Je kunt wel een lensflare krijgen met vlekjes en kleuren, maar dat ziet er heel anders uit. Wanneer je als gebruiker je werkwijze moet aanpassen om een probleem te voorkomen of verminderen, kun je spreken van een fout. Wij verwachten dan ook dat de paarse gloed het gevolg is van een productie- of designfout, ondanks dat Apple dit tegenspreekt.

iPhone 5 roze gloedBron: Apple


Tags: , , , ,