Preview: Windows Phone 8 GDR3

Gisteren kondigde Microsoft de derde update van Windows Phone 8 aan. GDR3 zal ergens in de komende weken uitgerold gaan worden maar ontwikkelaars kunnen er nu al mee aan de slag. Ook wij namen een kijkje naar de vernieuwingen van GDR3.

GDR3 voegt kleine verbeteringen en vernieuwingen toe

Windows Phone logo kleinGDR3 is in geen enkel opzicht een grote update voor Windows Phone 8. Los van wat verbeteringen en enkele vernieuwingen veranderd er niet veel. De grootste veranderingen zitten onder de motorkap en richten zich op de ondersteuning van 1080p-ondersteuning en de ondersteuning voor quad-core processors. Dat zijn zaken die je niet terugziet op de huidige Windows Phone 8-toestellen.

Wat zie je dan wel terug in de GDR3-update? Daar gaan we ons op richten in deze preview!

Automodus: Automodus zorgt ervoor dat je niet gestoord wordt tijdens het autorijden. Je kunt zelf kiezen of je telefoontjes en/of sms’jes negeert en reageren op gemiste oproepen kan automatisch via een vooraf ingevoerde tekst. De modus wordt automatisch geactiveerd wanneer je telefoon contact maakt met een toegevoegd Bluetooth-apparaat zoals een carkit.

GDR3 Automodus

Schermrotatie: Een van de meest gemiste functies in Windows Phone 8 is voor veel mensen schermrotatie vergrendelen. Deze functie zit wel in GDR3 en de functie doet wat het moet doen: schermrotatie uitschakelen. Dit werkt goed maar er kleven wel wat nadelen aan. Normaal kun je je telefoon horizontaal houden om een foto beter te bekijken of een filmpje op bijvoorbeeld Youtube fullscreen te bekijken, maar dat gaat niet meer als je schermrotatie vergrendeld hebt. Filmpjes die met de camera gemaakt hebt worden wel gewoon fullscreen weergegeven.

GDR3 Schermrotatie

Ringtones voor berichten: Iedereen met een Windows Phone 8-toestel had dezelfde ringtone voor inkomende berichten, emails, herinneringen en ga zo maar door. Het enige dat je kon instellen was de ringtone voor inkomende gesprekken. In GDR3 is het mogelijk om ringtones in te stellen voor inkomende berichten. Wat wel direct opvalt is dat WhatsApp zijn standaard ringtone blijft behouden en die kun je nog steeds niet veranderen. Misschien dat dit afhankelijk is van een update van WhatsApp of misschien dat Microsoft de optie nog toe moet voegen maar het is jammer dat het er nog niet in zit.

GDR3 Ringtones

GDR3 Apps sluitenHandmatig apps sluiten: Nog een veelgevraagde functie is het handmatig sluiten van apps. Dit is niet perse nodig omdat Windows Phone 8 erg goed om gaat met multitasking en apps die niet open staan verbruiken (bijna) geen geheugen. Gebruikers vinden het echter prettig om zelf te kunnen kiezen een app te sluiten om wat voor reden dan ook. Het is een simpele toevoeging maar werkt prima. Apps kun je sluiten in het multitask-scherm.

Opslag: Je hebt meer inzicht in de opslag op je telefoon. Je kunt nu beter je opslag beheren en ziet duidelijk welke categorie hoeveel opslag verbruikt.

GDR3 Opslag

Andere verbeteringen die we niet hebben getest is het instellen van wifi tijdens het voor het eerst instellen van je telefoon, meer opties voor Bluetooth accessoires, verbeterde opties voor het delen van internet en meer opties voor toegankelijkheid.

Conclusie

Bekijk en vergelijk Windows Phone-toestellen en de bijbehorende aanbiedingen!

Op basis van de preview van GDR3 kunnen we stellen dat de update geen rigoureuze wijzigingen met zich meebrengt. Het zijn allemaal kleine aanpassingen die doorgevoerd zijn, puur voor het gemak van de gebruiker. Wel hopen we dat enkele zaken nog aangepast worden in de uiteindelijke GDR3-update, zoals het kunnen instellen van een ringtone voor onder andere WhatsApp, en een meer uitgebreide schermrotatie-optie.

Een van de wijzigingen voor 1080p-schermen is overigens dat je drie medium-tiles naast elkaar kan plaatsen. Er waren geruchten dat dit ook mogelijk zou worden op schermen met een resolutie van 1280×720 pixels en 1280×768 pixels maar dat is ontkracht door Joe Belfiore van Microsoft. “For those asking– 3rd column in start (and all the other related UI changes throughout OS) are for LARGE SCREEN devices only (w 1080p).” (Bron: Twitter) Misschien dat Belfiore doelt op de preview van GDR3 en dat de optie wel in de uiteindelijke update zit?


Tags: , , , ,