Windows Phone 8.1 wordt hybride smartphone/tablet OS

Microsoft heeft één ecosysteem waar de besturingssystemen Windows 8, Windows RT en Windows Phone 8 onder vallen. Het gerucht gaat nu echter dat Windows RT en Windows Phone 8 samengevoegd gaan worden. De eerste tekenen gaan we zien in Windows Phone 8.1.

Windows RT + Windows Phone 8 = Windows Phone 8.1?

Windows RT lijkt een beetje het vijfde wiel van het Microsoft-ecosysteem. Op tablets slaat het niet aan omdat Windows 8 Pro op tablets veel lekkerder werkt en op smartphones wordt het niet gebruikt omdat het een tablet-besturingssysteem is. Het gerucht gaat nu dat Microsoft Windows RT en Windows Phone 8 samen wil voegen tot één besturingssysteem. Dat zou betekenen dat apps voor Windows Phone 8 ook op Windows RT werken en andersom, en dát is geen gek idee. Apps op Windows RT zijn voor velen het grootste doorn in het oog en Windows Phone 8 heeft steeds meer apps.

Lumia 625 RTWindows Phone 8.1 als smartphone- en tablet-OS

Vanaf Windows Phone 8.1 zou de fusie steeds completer worden. Het gerucht gaat dat Windows Phone 8.1 en Windows RT ongeveer 70 procent van de code zullen delen en in de toekomst zal dat percentage ongetwijfeld stijgen. Momenteel zouden beide systemen ongeveer 33 procent van de code delen met elkaar. De fusie zou het mogelijk moeten maken om schermen tot 10 inch moeiteloos te ondersteunen. Een gek idee is het dus zeker niet en zowel Android als iOS doen het.

Er worden in Windows Phone 8.1 mogelijk ook nog een aantal andere zaken aangepakt naast het ondersteunen van grotere schermen en het delen van code met Windows RT:

Multitasking wordt aangepakt en zal veel efficiënter zijn. Een eerste stap wordt al gezet in de GDR3-update die we ergens voor het einde van dit jaar kunnen verwachten want dan wordt het mogelijk om handmatig apps te sluiten.
– Er zal geen ’terug’-knop meer zijn. Momenteel zouden gebruikers de Startknop gebruiken om een app af te sluiten en daarna wordt een nieuwe app geopend. Veel gebruikers snappen het niet van de terug-knop niet helemaal en daarom zou overwogen worden deze weg te halen.
– Er zal een fijnere balans zijn tussen budget-toestellen en high-end-toestellen. Momenteel is Windows Phone erg populair in de budget-markt maar Microsoft wil het besturingssysteem meer wegzetten als high-end. Hoe dat moet gaan is niet duidelijk maar het heeft mogelijk iets te maken met systeemeisen om bepaalde functies mogelijk te maken.

Bron: Supersite for Windows


Tags: , , , , , ,