Hiep hiep hoera! Tetris bestaat 30 jaar!

Tegenwoordig lopen we allemaal met multifunctionele minicomputers rond maar vroeger was dat wel anders. Zo’n 30 jaar geleden was Tetris een van dé games van het moment en nu, 30 jaar later, komen er nog steeds nieuwe versies van uit, ook voor de smartphone!

Tetris is 30 jaar oud


TetrisIn 1984 schreef Aleksej Pazjitnov de eerste versie van Tetris op een Elektronica 60-computer. Deze versie is daarna door Pazjitnov aangepast zodat het ook werkte op een IBM PC. Door die aanpassing werd het snel razendsnel populair op de universiteit waar Pazjitnov zat en buiten de universiteit steeg de populariteit van het spelletje snel. De rechten van Tetris werden verkocht aan het Amerikaanse Spectrum Holobyte en die bracht in 1987 het spelletje uit op de Atari ST, DOS en Macintosh. In 1989 mocht Nintendo het spelletje ook uit brengen en dat gebeurde op de GameBoy. In 1996 kreeg Pazjitnov weer alle rechten op Tetris en richtte hij The Tetris Company op. Dat bedrijf bezit de rechten op alle geregistreerde Tetris-producten in de wereld en zelfs anno 2014 worden er nog nieuwe Tetris-games uitgebracht.

Veel mensen uit de 80’s en 90’s kennen Tetris misschien deels door een niet-officiële Tetris-spelcomputer. De grote grijze of zwarte ‘Brick Game’ bevatte diverse variaties op Tetris en was te vinden in veel woonkamers. Herken jij dit apparaatje nog?

Tegenwoordig kun je de Brick Game-spelcomputer ook nog kopen (hadden we eerlijk gezegd niet verwacht!) maar je kunt Tetris uiteraard ook gewoon op je telefoon spelen!

Tetris op je smartphone!

Een video van Tetris Blitz, zodat je een beetje een idee hebt wat je kunt verwachten

Op de iPhone hebben we Tetris Blitz en Tetris, beide van EA Games. Tetris Blitz kun je gratis spelen en maakt het mogelijk om in-app aankopen te doen. Tetris kost €0,89 en is een wat meer traditionele versie van het verslavende spelletje.

Op Android hebben we dezelfde spelletjes gevonden!  Op Android zijn zowel Tetris Blitz als Tetris echter gratis en beide ondersteunen in-app aankopen.

Dan is er nog Windows Phone en ook op dat systeem kun je Tetris Blitz spelen zonder dat je er voor moet betalen! Tetris is ook beschikbaar voor Windows Phone maar kost €2,99, wat in onze ogen teveel afwijkt van versies op de andere platformen. Je kunt de app ook proberen, maar het is leuker om een volledige versie te hebben. Wel kwamen we nog Tiletris Free tegen, een Tetris-achtige game met een Windows Phone-tintje.


Tags: , , , , , ,