Column: ik praat niet tegen mijn telefoon

Apple heeft Siri, Android heeft Google Now, Windows Phone heeft Cortana, maar is het niet vreemd om daar tegen te praten? Redacteur Stefan gaat in op die vraag en kijkt naar het nut van de persoonlijke assistent op je smartphone.

Praten tegen elektronica, altijd al vreemd geweest

Siri, maakt een afspraak om 7 uur bij restaurant De Pannekoek samen met Jan Janssen” en vervolgens doet Siri de rest. Heel erg handig, maar het ziet er wel vreemd uit. Ergens doet het me denken aan een aantal jaar geleden, toen Bluetooth-oortjes helemaal in waren. Dan stond je op het station te wachten op de bus of trein, en stond er naast je iemand te praten tegen niemand. Handen in de zakken, beetje rondkijken, op het horloge kijken, en ondertussen praten in het luchtledige. Totdat die persoon zich omdraaide en er opeens een Bluetooth-oortje in het zicht verscheen, want dan viel het kwartje. Ik heb het regelmatig gezien, maar het bleef een vreemd gezicht. Inmiddels hebben de draadloze oortjes plaatsgemaakt voor andere zaken zoals videobloggers die constant met hun frontcamera bezig zijn, of mensen die druk in de weer zijn met het maken van selfies. En dan zijn er nog de persoonlijke (smartphone)-assistenten. Een soort Bluetooth-oortje 2.0 qua hoe vreemd het oogt als je het mij vraagt.

Hoe warm wordt het?

Zelf heb ik ook tegen mijn telefoon gepraat, om te kijken hoe goed Cortana werkt, maar ik geef eerlijk toe dat ik het niet snel in het openbaar zal doen en ik heb mensen in het openbaar ook nog maar zelden gebruik zien maken van Siri of Google Now. Als ze het al deden dan was het om te laten zien dat het werkt. “Kijk, als ik nu vraag hoe warm het gaat worden, dan zegt Siri hoe warm het gaat worden“,  klinkt het dan bijvoorbeeld. En ik heb een paar keer iemand horen zeggen dat de telefoon persoon X moet bellen. Maar daar houdt het ook wel een beetje bij op. Misschien ligt het aan de regio, het land, de mensen die hier rondlopen of iets anders, maar praten tegen je telefoon lijkt nog niet echt van de grond te komen.

Hoe kan het ook?

Er zijn overigens wel wat scenario’s te bedenken waarbij praten tegen je telefoon wél handig kan zijn, namelijk als je je telefoon niet vast mag hebben, tijdens het autorijden bijvoorbeeld. Dan is het prettig dat je kunt zeggen “bel mijn vriend(in)” om vervolgens die persoon aan de lijn te krijgen. Of zeggen “sms, ben onderweg en over 20 minuten thuis, naar persoon X” en rustig doorrijden. Zoiets kan ook prima werken op de fiets in combinatie met een headset, of op de motor. Ziet het er vreemd uit? Jawel, maar minder vreemd dan je telefoon vragen of er wat ingepland kan worden om een bepaalde tijd op een bepaalde plek met bepaalde personen.

En praten hoeft niet perse. Een goed voorbeeld is hoe Cortana om gaat met een combinatie van diverse informatievoorzieningen. Stel jij hebt hebt een afspraak ingepland in Utrecht en je bevindt je momenteel in Alkmaar. Je hoeft er pas over 2 uur te zijn, dus over een een minuutje of 45 aanrijden en je bent ruim op tijd. Cortana weet echter dat er een file ontstaan is op de A2 en weet wat de vertraging is die je op zult lopen. Opeens krijg jij, ook al hoef je eigenlijk pas over 45 minuten aan te rijden, een melding dat je nu al aan moet rijden omdat je door de file anders te laat zult komen. Jij hebt niks hoeven doen en toch ben je volledig op de hoogte én kom je niet te laat. En dat zonder tegen je telefoon te praten!

Of in de auto stappen en zeggen “navigeer naar Delfzijn” terwijl je nog druk in de weer bent met je gordel, autosleutels en alle andere handelingen. Op het moment dat jij de autosleutel een kwartslag draait is jouw navigatiesysteem/smartphone al klaar voor vertrek.

Als je mij nu vraagt of ik geloof in de toekomst van persoonlijke assistenten op de smartphone, dan zal ik volmondig ja zeggen. Maar het praten tegen een smartphone zie ik niet snel ingeburgerd raken. De extra informatievoorziening, de extra veiligheid onderweg (handsfree) en dat soort zaken zie ik echter wél ingeburgerd raken. Gewoon een extra stukje gemak, een stukje extra service. Maar afspraken inplannen, locaties opzoeken en informatie zoeken, dat zal de komende tijd nog gewoon gedaan worden met de vingers in plaats van met de mond.

Hoe denk jij er over? Is praten tegen je telefoon nog wat vreemd of juist niet?


Tags: , , , , , , ,