Preview: iPhone 6 en iPhone 6 Plus

Wat is er nou echt nieuw, behalve het design?

Bij een nieuwe iPhone zijn de vernieuwingen altijd minimaal maar tegelijkertijd toch vrij groot. Nu is er dan ook hoop veranderd aan het uiterlijk, maar wat is er aan de binnenkant veranderd?

iPhone-6-voorkantHet scherm – Behalve dat de schermen groter zijn zijn ze ook vernieuwd om de weergave van beeld te verbeteren. Het 4,7 inch-scherm heeft een resolutie van 1134 x 750 pixels en hoewel dat niet veel lijkt is het scherm even scherp als het scherm van de iPhone 5S. Het 5,5 inch-scherm heeft een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Voor de nieuwe schermen maakt Apple gebruik van dual domain pixels. Subpixels zitten in plaats van recht naast elkaar in een hoek onder elkaar. Hierdoor is het beeld beter onder een hoek. Ook is de helderheid verbeterd en de beeldkwaliteit is van het niveau dat je van Apple verwacht.

iPhone-6-cameramoduleDe camera’s – Vooral de iSight-camera heeft een update gekregen. De sensor is vernieuwd, de manier van focussen is vernieuwd en een stuk sneller, de slow motion-functie is verbeterd en de iPhone 6 Plus heeft optische beeldstabilisatie aan boord. Die optische beeldstabilisatie vind je helaas niet op de gewone iPhone 6. Qua kwaliteit van het de filmpjes en foto’s zal er niet veel veranderd zijn. Wel is het nu mogelijk om in slow motion op te nemen in 240 beelden per seconden en dat ziet er indrukwekkend uit!

De FaceTime HD-camera is weinig veranderd maar de kwaliteit is verbeterd en er is een speciale selfie-modus aanwezig.

De processor en werkgeheugen – In de iPhone 6-modellen zit een Apple A8-chip. Het is slechts een 1,4GHz dual-core-processor maar wel 25 procent sneller dan de processor uit de iPhone 5S en die telefoon is ook nu nog een snel beestje. Er zijn nog een hoop technische zaken, zoals het feit dat de chip 2 miljard transistoren aan boord heeft, of dat er gebruikgemaakt is van een 20nm-procédé, maar dat zegt de meesten hier niks. Feit is dat de Apple A8 waarschijnlijk een prima chip is die zich goed kan meten met de concurrentie.

Wat ons wel wat zorgen baart is dat er slechts 1GB werkgeheugen is. Apps zullen hoe dan ook zwaarder worden en het verschil tussen de iPhones en diverse andere smartphones wordt zo wel erg groot. Of het ook echt een probleem gaat worden? Vast niet en Apple zal er waarschijnlijk goed over nagedacht hebben, maar 1GB werkgeheugen lijkt ons een beetje weinig.

Geen 32GB opslag, wel 128GB – Een van de verrassingen was de afwezigheid van de 32GB-versie. 16GB is er nog steeds, maar daarna komt 64GB. Nieuw is de 128GB-variant. Wij hadden liever gezien dat Apple begon met 32GB en dat 16GB gebruikt zou worden voor de oudere modellen (zoals ze nu 8BG gebruiken). 128GB is wel een mooie toevoeging en je kunt er ongelooflijk veel op kwijt! Perfect dus voor de muziekliefhebbers, filmliefhebbers, gamers, etc!

iOS 8 – iOS 8 is al even te downloaden maar deze maand komt de versie voor iedereen uit. Ook staat het standaard op de iPhone 6 en 6 Plus. Qua uitstraling borduurt iOS 8 verder op iOS 7 maar qua functies is er het een en ander veranderd. Zo kunnen ontwikkelaars widgets ontwikkelen voor in het notificatiecentrum en er kunnen meerdere toetsenborden geïnstalleerd worden. Het standaard toetsenbord van iOS 8 is nu in staat om woorden te voorspellen. De notificaties zijn nu interactief en je kunt bijvoorbeeld reageren op sms’jes zonder de sms-app te openen. Op die manier kun je vlotter bepaalde acties uitvoeren.

Naast die grotere wijzigingen zijn er natuurlijk ook nog veel kleine veranderingen en verbeteringen, maar daar gaan we dieper op in in een iOS 8-artikel, later deze maand.

< Vorige pagina                                                                                                 Volgende pagina >


Tags: , , , , ,