Afschaffing roamingkosten gaat mogelijk langer duren

Het afschaffen van roamingkosten binnen Europa lijkt langer te gaan duren dan eerder verwacht werd. Momenteel zijn er onderhandelingen bezig over het afschaffen van de kosten maar die lopen wat uit.

Deze week kwamen Europese telecomministers bij elkaar om met elkaar te spreken over de aanpassingen van het roamingbeleid. Een van de doelstellingen is tot een overeenstemming te komen over het afschaffen van roaming binnen Europa. Ook willen de ministers Europese netneutraliteit invoeren. Van die gesprekken is nu het verslag naar buiten gebracht en er is nog niks besloten na het gesprek.

Hoewel lidstaten het eens zijn over het belang van het zo snel mogelijk aanpakken van roamingtarieven, willen de meesten meer tijd hebben om te analyseren wat de beste manier zou zijn om de onbedoelde effecten te voorkomen“, aldus het verslag. De lidstaten zouden willen wachten op een rapport van BEREC dat in december verschijnt. BEREC is een groep Europese telecomtoezichthouders en het staat voor Body of European Regulators of Electronic Communications.

Het uiteindelijke doel is dat wanneer roamingkosten afgeschaft worden het niet moet gebeuren dat providers veel kosten hebben aan klanten in het buitenland terwijl ze van die klanten weinig omzet ontvangen.

Het oorspronkelijke plan is de roamingkosten voor 15 december 2015 af te schaffen. Of dat gehaald gaat worden is niet duidelijk. Eerder zijn de kosten wel al naar beneden gebracht.

Netneutraliteit ook besproken

Een tweede discussiepunt is de Europese netneutraliteit. In Nederland bestaat er al netneutraliteit maar dat moet in de nabije toekomst op Europees niveau geregeld worden. De Italianen hadden een voorstel dat enkele uitzonderingen op de netneutraliteit bevatte. Ze zouden willen toevoegen dat providers internetverkeer mogen vertragen of blokkeren als de gebruiker dat wil, als het netwerk overbelast dreigt te raken of als er problemen zijn met de beveiliging. Eurocommissaris van ict, Andrus Ansip, zegt bezorgd te zijn over die uitspraak. “Al het internetverkeer moet gelijk worden behandeld. Het internet moet open blijven voor iedereen“, aldus Ansip.

Bron: Nu.nl


Tags: , , ,