Mannen die selfies maken zijn psychopaten?

Ben jij een man die veel selfies maakt? Dan heb je mogelijk psychopathische trekjes! Althans, dat concluderen onderzoekers van de Ohio Sate University. Zij hebben voor hun onderzoek 800 mannen een online enquête in laten vullen.

Narcisme, antisociaal, psychopathisch en zelf-objectificatie, dat zijn een aantal termen die gebruikt worden om mannelijke selfie-liefhebbers te kenmerken. Mannen die veel selfies posten hebben meer kenmerken van narcisme en antisociale persoonlijkheidsstoornissen, wat raakvlakken heeft met psychopathie. Narcisten denken dat ze beter, slimmer en knapper zijn dan anderen en dat zou de reden zijn dat ze veel selfies online plaatsen.

Nog gevaarlijker zijn de mannen die selfies eerst bewerken voordat ze online geplaatst worden. Deze mensen hebben weinig last van persoonlijkheidsstoornissen maar scoren hoog op het vlak van zelf-objectificatie. Wat dat betekent is dat deze mensen zichzelf meer als voorwerp zouden zien dan als een persoon. Zij waarderen zichzelf voornamelijk op basis van hun uiterlijk.

Overigens geldt het resultaat van dit onderzoek niet alleen voor mannen. Er is namelijk ook een verkennend onderzoek uitgevoerd naar vrouwen en hoewel zij minder narcistisch zijn scoren ze wel hoger op het gebied van zelf-objectificatie. Het probleem hierbij is dat ze daardoor meer kans lopen in een depressie te raken of een eetstoornis op te lopen.

Selfies maken niet zo gevaarlijk als onderzoek doet vermoeden

Jesse Fox, hoofdredacteur van de studie, zegt dat iemand die veel selfies plaatst niet per definitie antisociaal of narcistisch is. De mannen in de studie zaten allemaal binnen het normale bereik van normaal gedrag maar scoorden hoger dan het gemiddeld op het vlak van antisociale trekjes. De resultaten van het onderzoek zijn dus niet zo heftig als de resultaten doen vermoeden.

Dus wees niet bang! Je kunt vrolijk doorgaan met het plaatsen van selfies! En ben je nog op zoek naar een leuke smartphone om selfies mee te maken? Dan is de HTC Desire Eye misschien wel een geschikt toestel, of anders de Nokia Lumia 735!

Daarbij komt ook nog eens dat er ‘slechts’ 800 mannen onderzocht zijn, wat natuurlijk een fractie is van het totale aantal mannen op aarde. Daarbij komt ook nog eens dat niet duidelijk is op welke website de enquête stond en ook dat kan veel uitmaken wat de resultaten betreft. Wel is bekend dat er mannen onderzocht zijn in de leeftijd van 18 tot 40.

Bron: The Ohio State University via Quest


Tags: , ,