Test met NL-Alert gaat goed maar nog niet goed genoeg

Vandaag was het weer zo ver: om 12 uur gingen de luchtalarmen af en werd er weer getest met NL-Alert. NL-Alert doet in zekere zin wat het moet doen en blijkt nog altijd minder betrouwbaar dan het ouderwetse luchtalarm.

NL AlertElke eerste maandag van de maand wordt er getest met het luchtalarm en zo nu en dan met NL-Alert, maar net als de voorgaande keer verliep de NL-Alert test niet vlekkeloos. Verschillende mensen kregen geen bericht, sommigen kregen juist meerdere berichten en er waren ook mensen die pas later een bericht ontvingen. Daar komt ook bij dat NL-Alert bij bijna alle providers alleen te ontvangen is via 2G en 3G. Alleen bij KPN is mogelijk om een berichtje te ontvangen via 4G maar de provider had al bekendgemaakt dat niet alle klanten een berichtje zouden ontvangen.

Mensen met een Sony-smartphone liepen overigens de kans dat hun telefoon door de test vast liep. Sony-gebruikers konden het NL-Alert bericht niet wegdrukken, ook niet na het herstarten van de telefoon en in sommige gevallen liep heel de telefoon vast.

NL-Alert nog niet klaar om luchtalarm te vervangen

Uiteindelijk zal NL-Alert de luchtalarmen moeten vervangen maar de test loopt nog altijd niet zoals het moet. Teveel mensen ontvangen het berichtje nog niet, er is nog maar nauwelijks 4G-ondersteuning (al wordt daar hard aan gewerkt) en over het algemeen is het systeem simpelweg nog niet betrouwbaar genoeg. Bij de vorige test, in december van vorig jaar, ontvingen 4,8 miljoen mensen een berichtje, en met meer dan 16 miljoen mensen in dit land is dat niet heel veel aangezien je zoveel mogelijk mensen moet bereiken.

In december dit jaar zal er weer een test plaatsvinden en dan zullen alle 4G-netwerken overweg kunnen met NL-Alert.


Tags: , , ,