Sony Xperia Z5 moet je niet onderwater gebruiken volgens Sony

De Sony Xperia Z5 is net als zijn voorgangers een waterdichte smartphone. Toch zegt Sony nu dat je hem niet onderwater moet gebruiken om bijvoorbeeld foto’s te maken. Dat is opmerkelijk omdat de Xperia Z5 dat wel zou moeten kunnen.

Sony-Xperia-Z5-kleurenDe Sony Xperia Z5 is voorzien van een IP68-certificering. De 6 betekent dat de behuizing volledige bescherming tegen stof biedt en de 8 betekent dat een apparaat bruikbaar blijft onder water onder opgegeven omstandigheden. Een telefoon met IP68-certificering zou 30 minuten op 1 meter diepte makkelijk moeten kunnen overleven, dus waarom zegt Sony nu opeens dat je de Xperia Z5 niet onderwater moet gebruiken?

Dit is de verklaring van Sony: “Sony-apparaten die getest zijn op waterdichtheid worden voorzichtig op 1,5 meter diepte in een met tapwater gevulde container gelegd. Na 30 minuten in de container wordt het apparaat er voorzichtig uit gehaald en worden de functies getest.” Dat maakt al een en ander al iets duidelijker, maar Sony gaat nog verder. “Het bewegen of bedienen van het apparaat onder water wordt niet getest tijdens onze testen in het laboratorium. Er zijn daarnaast ook omgevingsfactoren die we niet kunnen beoordelen (beweging van het water of veranderingen in druk tijdens het bewegen van het apparaat) als een apparaat onder water gebruikt wordt. Daarom raden we af de Xperia Z5 onder water te gebruiken.”

Waarom Sony nu opeens zo voorzichtig is wat betreft de waterdichtheid van zijn nu high-end smartphone is niet helemaal duidelijk. In het verleden lieten hebben ze namelijk promo’s uitgebracht van bijvoorbeeld de Xperia Z3 waarin te zien is hoe mensen met die telefoon onderwaterfoto’s maken. En hetzelfde geldt voor diverse andere Xperia-smartphones die in het water te zien zijn in promo’s.

Mogelijk zijn mensen in het verleden te voorzichtig geweest met hun telefoon waardoor schade is ontstaan. Vervolgens krijgt Sony hier van de schuld want de telefoon zou waterdicht moeten zijn. Het kan dus goed zijn dat Sony zich nu preventief heeft ingedekt om dat soort problemen te voorkomen.


Tags: , , , ,