Apple kan iPhones niet kraken

In de Verenigde Staten was er een rechtszaak waarbij een iPhone als bewijsmateriaal diende. Die iPhone was echter vergrendeld en dus werd de hulp van Apple ingeroepen. Apple zegt echter dat ze geen iPhones kunnen kraken.

iPhone-6-afgerond

Justitie in de Verenigde Staten had een verzoek ingediend om toegang te kunnen krijgen tot een in beslag genomen iPhone. Het verzoek was naar een rechter in New York gegaan die op zijn beurt weer naar Apple gestapt was met de vraag of het mogelijk is om toegang te krijgen tot een vergrendelde iPhone. Apple heeft daar nu op gereageerd en stelt dat het niet mogelijk is, althans, het is niet mogelijk in de meeste gevallen.

Apple zegt dat 90 procent van zijn apparaten op iOS 8 of later draait en de beveiliging van die versies is dermate goed dat de beveiliging omzeilen nagenoeg onmogelijk is. Je moet de code van het betreffende toestel hebben wil je toegang kunnen krijgen tot de data. Als je de code niet hebt dan kom je er dankzij de goede encryptie simpelweg niet in. Na de gelekte NSA-informatie door Edward Snowden had Apple besloten de beveiliging van iOS een flinke upgrade te geven.

In dit specifieke geval kan Apple de iPhone overigens wel kraken omdat er een oudere versie van iOS op draait. Apple heeft de rechter echter verzocht om ze niet te dwingen de telefoon te kraken. “Het dwingen van Apple om de data te bemachtigen, zonder duidelijke wettelijke bevoegdheid, zou het vertrouwen tussen Apple en zijn klanten ernstig kunnen beschadigen“, aldus Apple.

 


Tags: , , , ,